Köpek Dişi, Alpler filmlerinin yönetmeni, Yeni Yunan Sineması’nın en önemli isimlerinden biri olan Yorgos Lanthimos, bireyin toplumun belirlediği kurallara ve rol modellere uymakta ne denli zorlandığını filmlerinde işleyen yaratıcı bir sinemacı. Köpek Dişi, 2009 Cannes Film Festivali’nin Un Certain Regard (Belirli Bir Bakış) bölümünün ödülünü, Alpler ise 2011’de Venedik Film Festivali’nde en iyi senaryo ödülünü kazandı.

Günümüzü çok anımsatan distopik bir gelecekte kadın ve erkek bekarlar konforlu, şık bir otele transfer edilerek burada 45 gün boyunca sıradışı bir deneyim geçirirler. Bu süre içerisinde tüm bireyler ruh ikizlerini bulup çiftleşmek zorundadırlar yoksa seçtikleri hayvana dönüşecek ve doğaya bırakılacaklardır. Birey ve bekar olmak yasaktır. Bekarlar, rakiplerini ortadan kaldırmak için avlanmaya da çıkarlar.

Oniki yıllık evli David karısının onu istemediğini anlayınca köpeğe dönüşmüş olan ağbisi ile birlikte bu otele gelir. Denizi çok sevdiğinden, kendi kendilerine üredikleri ve yüz yıl yaşadıkları için David, istakoz olmayı seçmiştir. Kadınlar ve erkekler mükemmel uyumu yakaladıklarında çift olurlar. Fakat burada çok katı kurallar vardır, bunlara uyum sağlamakta zorlanan David otelden kaçar ve ormanda yaşayan düşman grup Yalnız Gezenler’e katılır.

Ormanda doğanın içinde yaşayan Yalnız Gezenler’de flört etmek, cinsel ilişkide bulunmak yasaktır. David burada kendisi gibi miyop olan bir kadına aşık olur. Böylece David yeni durumunun kölesi olur. Aşkını saklayarak yaşayacak ya da yeni bir yaşam kurmak için Sevgilisiyle birlikte şehire gidecektir.

The Lobster (İstakoz) Yönetmen: Yorgos Lanthimos Oyuncular: Colin Farrell, Rachel Weisz, John C.Reilly, Jessica Barden, Léa Seydoux, Ben Whishaw, Olivia Colman, Angeliki Papoulia / 2015, 114 Dakika, BirFilm/ Format: Dvd.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr