Yalova’da 31 Mayıs 2012’de bir kavgayı ayırmak isterken “sıkmayın astım hastasıyım” demesine karşın polisin sıktığı biber gazı nedeniyle fenalaşan ve beyin kanaması geçirerek yaşamını yitiren Çayan Birben ile ilgili davanın karar duruşması dün Yalova Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Davayı CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş da izledi. “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan yargılanan 4 polisten Ercüment Küçükakça beraat ederken, İbrahim Baltacı, Serhat Ayhan Yeni ve Tekin Ceyhan’a 2’şer yıl hapis cezası verildi ardından bu ceza, 1/6 oranında indirim uyglanarak 1 yıl 8 aya düşürüldü. Sanıkların cezaları ertelendi.

Kararı gazetemize değerlendiren Birben ailesinin avukatı Halis Yıldırım, “3 polis biber gazı kullanarak ölüme sebebiyet verdiği için ceza aldı. Bu ceza önemlidir. Ancak polisler 3 yıl denetimli serbestliğe tabi tutulacak. Yani hapis yatmayacak. 3 yıl boyunca başka suç işlemezlerse suç işlememiş sayılacaklar. Karar birer gazı kullanımıyla yeni ölümlerin önünü açmıştır. Güvenlik güçlerinin eli zaten bu tür suçlarda iç güvenlik yasasının ardından rahatladı. Giderek güvenlikçi devlet politikaları yayılıyor. Mahkemeler, bu tür davalarda mağduru ve onun ailesini değil güvenlik güçlerini koruyor. Ölen mağdurun veya onun ailesinin hakları gözardı ediliyor. Biz karara itiraz edeceğiz” dedi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr