Umut Vakfı ,  kadın cinayetlerindeki artışın toplu katliamlara dönüşmesiyle, Türkiye genelinde yerel gazeteler dahil tüm gazetelerinin gün gün taranarak yaptığı istatistik çalışmaları içerisinden kadın cinayetlerini de ayrıntılı inceleyerek bu konuda mücadele veren tüm örgütlere bir katkısı olması amacıyla “Kadın Cinayet Vaka’larının da haritasını hazırladı.

Vakfın hazırladığı rapora göre, 2015 yılında Türkiye’de 309’u silahlı, toplam 414 kadın cinayeti basına yansıdı. Türkiye’de kadına yönelik şiddet olaylarına her gün bir yenisi eklenmesi ve toplu katliamlara dönüşmesi nedeni ile Umut Vakfı bu kez kadın cinayetleri haritasını gündeme sundu.

Umut Vakfı’nın istatistiki çalışmalarına göre, 2015 yılında Türkiye’de 309’u silahlı, toplam 414 kadın cinayeti basına yansıdı. Bu cinayetlerde anne karnındaki 6 haftalık cenin ve 85 yaşındaki kadın da dahil olmak üzere, 414 kadın ve aile bireyi öldürüldü, kimisi ağır 91 kadın ve aile bireyi de yaralandı.

Silahla işlenen “kadın cinayetleri”nin haritasına bölge bölge baktıldığında; Marmara Bölgesi’nde basına yansıyan 34 olayla İstanbul en çok kadın cinayetinin işlendiği il olarak aynı zamanda Türkiye genelinin de birinci sırasında bulunuyor. Bu bölgede, 13 kadın cinayeti, 11 ölü, üç yaralıyla ikinci sırada Kocaeli var. Bursa’da geçen yıl yedi “kadına şiddet ” sebepli cinayet basına yansıdı, bu cinayetlerde 9 kişi öldü.

Genç kızlar, kadınlar sevgililerinden ya da kocalarından ayrılmak, boşanmak istedikleri, boşandıkları için öldürüldüler. Doğu illerinde ise genç kızlar, kadınlar “şaibeli intihar”ların kurbanı oldu. Yaralananlardan daha sonra ölen olup olmadığını bilinmiyor. 2015 yılında 55 koca da, karısını öldürdükten sonra intihar etti.



ÖZGECAN'DAN SONRA 371 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

11 Şubat’ta Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşanan ve Türkiye’de büyük bir infial uyandıran Özgecan’ın öldürülmesinden sonra ise yıl sonuna kadar 373 kadın cinayeti yaşandı. Bu 373 kadın cinayetinde 371 kadın ve aile bireyi öldü, 72 kadın ve aile bireyi de yaralandı… Özetle, olaydan sonra yaşanan tepkiler nedeniyle kadın cinayetlerinde bir miat olması beklenen Özgecan olayı ne Türkiye için ne de Mersin için miat olamadı.  2015 yılında basına yansıyan 11 olayla Mersin’de kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı illerden biri oldu.

BU İLLERDE KADIN CİNAYETİ KAYITLARINA RASTLANMADI

Umut Vakfı'nın hazırladığı haritaya göre, Artvin, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Düzce, Gümüşhane, Isparta, Karabük, Kilis, Muş, Niğde, Ordu, Sinop, Tunceli ve Yozgat illerinde 2015 yılında kadın cinayetine rastlanmadı.

MARMARA BÖLGESİ İLK SIRADA

Silahla işlenen “kadın cinayetleri”nin haritasına bölge bölge baktığımızda; Marmara Bölgesi’nde basına yansıyandan 75 olay içinde, 34 olayla İstanbul en çok kadın cinayetinin işlendiği il olarak aynı zamanda Türkiye genelinin de birinci sırasında bulunuyor. Bu bölgede, 13 kadın cinayeti, 11 ölü, üç yaralıyla ikinci sırayı Kocaeli işgal ediyor. Bursa’da geçen yıl yedi kadın cinayeti basına yansıdı, bu cinayetlerde 9 kişi öldü.

Karadeniz Bölgesi’nde çok kadın cinayetinin işlendiği il Samsun oldu. Samsun’da basına yansıyan 10 kadın cinayetinde 10 kişi öldü, iki kişi yaralandı. Karısını öldüren iki koca da intihar etti.

Akdeniz Bölgesi’nde 14 cinayet ile birinci sırada Antalya yer alırken Antalya’yı 13 kadın cinayetiyle Adana ve 11 olayla Mersin takip etti.

Ege Bölgesi’nde 19 olayla İzmir İLK sırada. Bu bölgede Manisa sekiz, Aydın ve Mugla’da altışar olayla kadın cinayeti işlenen iller oldu.

ORTA ANADOLU'DA ANKARA İLK SIRADA

Mahkemelerce uygulanan ‘iyi hal indirimleri’nin şaşkınlıkla karşılandığı, kadına şiddetin baskılarla intiharlara dönüşmesi ile gündeme gelen Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde önceki yıllarla kıyaslandığında direkt “kadın cinayetleri” görülmedi. Ancak “şaibeli intiharlar”ın sayısı bu iki bölgede oldukça yüksek.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçen Cuma günü katliamın yaşandığı Gaziantep, 14 olay 15 ölüyle birinci sırada bulunurken, Diyarbakır 13 olay, 13 ölü, iki yaralıyla ikinci, dokuz olay 8 ölü, 1 yaralıyla da Urfa ikinci sırada bulunuyor.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde kadın cinayetleri en çok, dokuz olayda sekiz kişinin öldüğü bir kişinin de yaralandığı Van'da meydana geldi. Malatya ve Elazığ’da dörder silahlı kadın cinayeti de basına yansıdı.Son iki bölgeden Batman'da üç, Hakkari’de ise bir şaibeli intihar dikkat çekiyor.

Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 2015 Kadın Hakları İhlalleri Raporu’nu basın toplantısıyla açıklayan İHD’ye göre ise bölgede 109 kadın öldürüldü.

En çok kadın cinayetinin yaşandığı 11 il

En çok “silahla kadın cinayeti”nin yaşandığı ilk 11 il ise olay, ölü-yaralı sayılarıyla şöyle:

1 – İstanbul 34 olay, 35 ölü, 6 yaralı, 8 koca intiharı,

2 – İzmir 19 olay, 17 ölü, 7 yaralı, 3 koca intiharı ve 1 koca intiharı girişimi,

3 – Gaziantep 14 olay, 15 ölü, 2 yaralı, 2 koca intiharı,

4 – Antalya 14 olay, 9 ölü, 7 yaralı, 4 koca intiharı,

5 – Diyarbakır 13 olay 13 ölü, 2 yaralı, 3 koca intiharı,

6 – Kocaeli 13 olay, 11 ölü, 3 yaralı, 1 koca intihaır,

7 – Adana 13 olay, 8 ölü, 7 yaralı

8 – Mersin 11 olay, 11 ölü, 4 yaralı, 1 koca intiharı,

9 – Samsun 10 olay, 10 ölü, 2 yaralı, 2 koca intiharı,

10 – Urfa Üçü şaibeli intihar 9 olay, 8 ölü, 1 yaralı,

11 – Van Beşi şaibeli intihar 9 olay, 8 ölü, 1 yaralı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr