Üstü örtülen 17- 25 Aralık Yolsuzluk Soruşturması tapelerinde büyük tartışma yaratan Şişli Endüstri Meslek Lisesi direniyor. Lise arazisine 4 kule projesi askıya çıktı. Şişli Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne İstanbul İdare Mahkemesi’ne dava açarak Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı’na tahsis edilen söz konusu alanın geri alınmasını istedi.

Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı’na ait 59 bin metrekarelik araziye 470 konut ve 240 odalı otelden oluşan 4 kuleli bir proje ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından hazırlanan yeni planda vakfın 59 bin metrekarelik arazisinin 36 bin metrakaresine imar izni verildi. Kalan alana otel, AVM, mağaza ve rezidans yapma hakkı tanındı. Projeye göre 36 bin metrekarelik araziye 531 bin 306 metrekarelik inşaat yapılacak. Alanda 4 kule planlanıyor.

Okul sıkışıyor

Bu projeyle birlikte okul alanı da 17 döneme sıkışıyor. Proje kapsamında alan yerle bir edilerek okul binaları dahil baştan yapılacak. Proje için Bulgar Vakfı ile 17 - 25 Aralık Yolsuzluk Soruşturması’nda ismi geçen Taşyapı ile anlaşmıştı. 9 Ağustos 2012’de Taş Yapı tarafından “yüzde 50 hissesinde kat karşılığı inşaat hakkı vardır” denilerek tapuya şerh düşülmüştü.

Yeni planlar bakanlık tarafından askıya çıkarıldıktan sonra bir ayrıntı dikkat çekti. Dosya ekinde tapunun yarısı Taş Yapı’ya ait görünüyor. Şişli Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne İstanbul İdare Mahkemesi’ne dava açarak Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı’na tahsis edilen söz konusu alanın geri alınmasını istedi. Dava dilekçesinde alanın Sultan Beyazıt Vakfı tarafından Bulgar okulu yapılması için Bulgar Ekzarhlığı’na tahsis edildiğine yer verilerek tahsis amacının gerçekleşmediğinden ötürü tahsisin iptal edilmesi gerektiği kaydedildi. Vakıf tarafından Taşyapı’yla anlaşılarak ticaret ve konut alanı yapılmasında hiçbir kamu yararının olmadığı belirtilen dilekçede asıl kamu yararının alan üzerinde faaliyet gösteren meslek liseninin mevcut halinin korunması olduğuna dikkat çekildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr