Son dersini verdikten sonra duygulu anlar yaşayan Morva, öğrencileriyle tek tek kucaklaştı. Birçok öğrencisi ise hocalarının vedası sırasında gözyaşlarına hâkim olamayarak ağladı.

KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden Doç. Deniz Morva Kablamacı, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde dün son dersini verdi. “Birgün geri döneceğiz” diyen Morva, öğrencilerinden Nazi liderlerinin yargılandığı ‘Nürberg Mahkemeleri’ filmini izlemelerini istedi. Morva, her zamanki saatinde, sabah 9’da oradaydı. Öğrencileri ve akademisyen arkadaşları, onu çiçekler, alkışlar ve sloganlarla karşıladı. 1994’te öğrenci olarak girdiği ve akademisyen olarak görev yaptığı fakülteden 22 yıl sonra ayrılmak zorunda kalan Morva’nın burada gözleri dolu, sesi ise dirençliydi.

Morva, “Bugün burada üniversitelerin cenazesini kaldırıyorlar aslında. Birgün geri döneceğiz. Geri dönene kadar da bir aradayız.” Aynı KHK ile görevlerinden ihraç edilen akademisyenler Barkın Asal ve Levent Dölek de “son dersteydi.” Dölek, “Bir istibdat rejimine giderken bizim atılmamız teferruattır”dedi. Veda vakti geldiğinde Deniz Morva, öğrencileriyle tek tek kucaklaştı. Her birine ayrı ayrı, güçlü olmalarını söyledi ve yeniden bir arada olacaklarının sözünü verdi. Hemen her öğrencisi, hocalarına ağlayarak sarıldı.

Dayanışmayı büyütme kararlılığıyla yüzündeki gülümseyi eksik etmeyen Morva, “Ne yaptıysam doğru yapmışım ki meslektaşlarım, öğrencilerim ve hocalarım benimle birlikteler. Bugün burada böyle bir kalabalıkla uğurlanıyorum. Araştırma görevlisi olduğum andan itibaren birlikte aynı yerde durduğumuz arkadaşlarımla omuz omuza bugünlere geldik. Ben nasıl onların yanındaysam, onlar da benim yanımda oldular” diye konuştu ve ekledi: “Her zaman öğrencilerimle olmayı çok sevdim. Elbette döneceğiz. Onları kime bırakalım?”

‘Nürnberg Mahkemesi’ filmini izleyin

Bu zor günlerin geçeceğini söyleyen Morva, “İhraç etme gerekçelerini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz, o nedenle kendimizi savunma ihtiyacı da hissetmiyoruz. Gün olacak, devran dönecek; amfilerimize, öğrencilerimize tekrar döneceğiz” dedi. Morva, giderken öğrencilerine bir “ödev” vermeyi de ihmal etmedi. Öğrecilerinden Nazi liderlerinin yargılandığı Nürnberg mahkemeleri filmini izlemelerini isteyen Morva, öğrencilerine son olarak şunları söyledi: “Bu konjonktürü anlayabilmeniz için size, dünyanın başka yerlerinde başka zamanlarında yaşanmış deneyimlerin anlatıldığı filmlerden birini, ‘Nürnberg Mahkemesi’ni öneriyorum. Dersimiz bitmedi, sürecek. İzleyip bana mail atın. Bu, beni güçlü kılacak. Umut dolu olmamı sağlayacak. Hoşkalın, sakın ha ağlamayın!...” Öğrencileri ve arkadaşları ise onu, “Üniversiteler bizimdir, terk etmiyoruz” sloganlarıyla uğurladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr