CD satışlarından ümidi kesen müzik piyasası, teselliyi plaklarda arıyor. Son aylarda yağmur gibi yağan yeni plaklara her geçen gün yenileri ekleniyor, boynu bükük piyasa az da olsa şenleniyor. En son atağa kalkan firmalardan biri olan Sony Music, eski-yeni tam 10 albümü birden plak formatında piyasaya sürdü.

Daha önce kataloğunda 13 plak bulunduran Sony Music Türkiye, bu hamleyle çeyrek yüzlüğe çok yaklaştı. Tamamı plak formatı ile ilk kez buluşan bu albümler arasında, ilk kez bir albümü plağa basılan sanatçılar da var. Son partide dikkati çeken isimler ikişer plağı ile Ceylan Ertem ile Aynur. “Amansız Gücenik” ve “Yuh!” albümleri plağa basılan Ceylan, son dönem alternatif müzik camiasının “ütopik” karakteri. Kürt müziğinin parlak sesi Aynur ise son iki albümüyle yer alıyor bu listede: “Hevra (Together)” ve yeni albüm “Rewend”. Sony Music Türkiye’nin kataloğundan rock tarzında basılan plaklar “Sen Uyurken” albümüyle Ogün Sanlısoy ve “Fanus” albümüyle Murat İlkan olurken, pop-rock kategorisinde ise “Başka” albümüyle Feridun Düzağaç, çıkış yaptığı “Afili Yalnızlık” adlı ilk albümüyle Emre Aydın bulunuyor. Plakseverler için pop yıldızları da ihmal edilmemiş; “Hepsi Benim Yüzümden” albümüyle Mehmet Erdem, “Mürekkep” ile de Sıla bu listeye dahil edilmiş. Denebilir ki; piyasadaki yeni basılmış plaklar arasında, fiyat ve kalite dengesi açısından en makul ürünler bunlar. Neredeyse bir yabancı CD ile mukayese edilebilecek fiyatları -iyi ses uğruna yüksek paraları gözden çıkarmış- plak meraklıları için gayet uygun.

Baskı kaliteleri ise kabul edilebilir ölçüde. Her biri plak baskısı için yeniden elden geçirilmiş ve plaklara basılmaya uygun hale getirilmiş. Sony plaklarının tek eksiği, CD formatında yer alan (şarkı sözleri ve diğer ayrıntıları içeren) bilgilerin plaklara taşınmamış oluşu. Halbuki beyaz iç kâğıtlar bunun için ne kadar da uygun olurmuş. Umarız bu plakların ilk baskıları hızlıca tükenir ve yeni baskılarında iç kâğıtları gerekli bilgileri içeren bilgilerle çıkar.

([email protected] com)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr