Başbakan Binali Yıldırım, 114'üncüsü gerçekleştirilen Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında açıklamalarda bulundu. Binali Yıldırım'ın gündeminde 'başkanlık sistemi' vardı. Yıldırım konuşmasında, Cumhuriyet gazetesinin bugünkü "AKP'de itiraz var" manşetini kabul etti.

AKP içindeki 'rahatsız' milletvekillerine mesaj gönderen Başbakan Yıldırım, "Arkadaşlarımızın kafasını karıştıran hususlar var bunlara dikkat edeceğiz. Onların da üzerinde çalışacağız" diye konuştu.

Yıldırım'ın sözlerinden satırbaşları şöyle:

- Sayın Bahçeli bir çıkış yaptı. 'Bu mevcut sistem böyle devam etmemeli' dedi. Şimdi artık iş Meclis'te. Bizden çıktı. AK Parti Grubu olarak biz 316 imza ile teklifimizi verdik. AK Parti üzerine hesap yapanlar sonunda kendileri mosmor oldu. AK Parti, 14 yıldır her krizde, her zor anda ülkenin sorunlarını çözen ve ülkenin geleceğinin aydınlık yarınlarını hazır eden bir partidir.

- Bu Anayasa değişikliğinin 18 maddesi esasa ilişkindir. Diğer kalan 3 maddesi de geçici maddeler... Hükümet sistemi değişiyor. Hükümet sisteminde cumhurbaşkanı var. Cumhurbaşkanının, bakanlar kurulu, kabinesi bir de meclis var.

- Cumhurbaşkanını seçiyorsunuz, ayrı oy veriyorsunuz ve meclis üyelerini yani milletvekillerini de aynı anda seçiyorsunuz. Bir günde seçimi tamamlıyorsunuz. Ayrı ayrı seçim yok. Ola ki cumhurbaşkanı yüzde 50'nin altında kalırsa, iki hafta sonra cumhurbaşkanlığı için seçim yapma ihtimali olabilir.

- Rejimi değiştirmeyiz. Bunları anlata anlata sağır sultan duydu. Herkes anladı ama sayın Kılıçdaroğlu bir türlü anlamak istemiyor. Kemal Bey...

- Türkiye'nin rejimi belli; cumhuriyet. 1923'te bedel ödedik, harbi kazandık, rejimimizi de değiştirdik; adını da cumhuriyet koyduk. Rejim değişikliği tarihte kalmıştır. 1923'te o mesele bitmiştir. Şimdi, ihtiyaçlarımızı karşılayacak, icra gücünü esas alan bir hükümet sisteminden bahsediyoruz.

- Abuk sabuk şeyler söylüyorlar. Anayasa'nın başında yazıyor, Türkiye üniter devlet yapısı var. Bayrağı, başkenti tek. Toprak bütünlüğü, bağımsız, demokratik, laik bir sistemden bahsediyoruz. Hukukta 367'yi gördükten sonra, ne söyleseler yadırgamamak lazım. Gerçek belli, Türkiye ülkesiyle, milletiyle bir bütündür.

- Bu anayasa belediye kurmak, kapatmak, yeni il kurmak, kapatmak, birleştirmek hepsi meclisin işi.

"ARKADAŞLARIMIZIN KAFASINI KARIŞTIRAN HUSUSLAR VAR"

- Arkadaşlarımızın kafasını karıştıran hususlar var bunlara dikkat edeceğiz. Onların da üzerinde çalışacağız. Bu bizim tek başımıza hazırladığımız bir anayasa değişikliği değil, bir uzlaşma.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr