İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) yürütülen ATLAS Deneyi’nin ulusal proje yürütücülüğünü üstlendi. Yine üniversite tarafından öncelikli olarak bu deney yürütmek misyonu ile Yüksek Enerji Fiziği Uygulama Merkezi hayata geçirildi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından da desteklenecek olan çalışmalar hakkında bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Bilgi Üniversitesi Yüksek Enerji Fiziği Uygulma Merkezi Müdürü ve CERN ATLAS Deneyi Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin deneyler için oluşturulan şemsiye projeye, Türkiye’den 30’a yakın araştırmacının katılacağını ve bu oluşumun Türkiye’nin bilim ve teknoloji vizyonunda önemli değişim yaratacağına inandığını belirtti. Çetin sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’nin geçen yıl CERN’e asosiye üye olmasının ardından teknoloji transferi ve endüstriyle işbirliğine yönelik çalışmalara büyük katkı vermeye başladık. CERN üyeliğinin ardından, ülkemizdeki çok sayıda şirketten de sorularla karşılaştık.

Çok sayıda şirket yöneticisi CERN ihalelerine nasıl girebileceklerine yönelik sorular soruyor. Bu sayede temel araştırmaların tetiklediği yenilik ve teknolojik gelişmelerden endüstrimizin ve dolayısıyla ekonomimizin azami seviyede faydalanmasını hedefliyoruz.” Çetin, endüstrinin bilgilendirilmesi amacıyla, 16 - 17 Nisan tarihlerinde üniversitenin ev sahipliğinde İstanbul Yüksek Enerji Fiziği Çalıştayı’nın düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

 

Eğitim ve sergi

Bilgi Üniversitesi CERN’le yürüttüğü ortak projeler kapsamında önümüzdeki dönemde iki proje daha gerçekleştirecek. Parçacık fiziği alanında eğitim veren CERN Hızlandırıcı Okulu, eylülden itibaren, eğitim vermeye başlayacak. Yıl boyunca sürecek eğitimlere lisans üstü öğrencileri de katılabilecek.

2017 Mart ayında ise CERN Bilimi Hızlandırma gezici sergisi üniversitenin Santral İstanbul Kampusu’nda açılacak. Haziran ayına kadar açık olacak sergi, CERN’de yürütülen bilimsel çalışmalar hakkında bilgiler içeriyor.

 

ATLAS deneyi nedir?

Proton demetlerini yüksek hızlarda çarpıştırarak farklı enerjilerde parçacıkların ortaya çıkarılmasını amaçlayan ATLAS deneyi, gözlenmiş veya gözlenmemiş birçok parçacığın izlerini, enerjilerini, momentumlarını ölçecek şekilde genel amaçlı olarak tasarlandı. 22 metre boyunda ve 22 metre çapında olan bir silindir şeklindeki cihaz tarafından yürütülen deney, yerin yüz metre altında gerçekleştiriliyor. Deney, 2012 yılı temmuz ayında CMS Deneyi ile birlikte Higgs Bozonu’nun gözlemlendiği iki deneyden biri olarak tarihe geçti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr