Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yarımcısı Joe Biden'ın görüşmesi sona erdi.

Görüşme sonrası açıklama yapılıyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın açıklamasından başlıklar şöyle:

"Ülkenizin karşı kaldığı krizlere karşı dünyanın geciktiğini düşünebilirle. Ben bu nedenle buraya geldim. Ne kadar üzgün olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Burada kaybettiğiniz insanlar için.

"ABD ülkenizin ve verdiğiniz tepkinin yanındadır."

Çok açık ve seçik şekilde ABD, müttefik Türkiye ile birlikte durmaktadır.Birliktelik mutlaktır, sarsılmaz.Bu darbe grişimi.ABD ülkenizin ve verdiğiniz tepkinin yanındadır.

Amerikan uzmanları sahada çalışmalarda bulunuyorlar. Türkiye'nin Gülen'in iadesi konusunda çalışıyorlar. Aramızada suçluların iadesi için anlaşma var. Bizim ülkemiz kadar güçlü bir ülke olsak bile, kendi isteğimizle bir ülkeye gönderme yetkisi yok. İnsanlar şunu bilmeli ki Gülen'i korumakla ABD'nin hiçbir çıkarı yoktur. Bush döneminde Gülen sığınma istemişti.

Bu dava da diğer davalar gibi Bağımsız Fedaral Mahkemesi'ne gidecek.

Özür dilerim, keşke daha erken burada olabilseydim.

Halkınız gerçekten IŞİD'in elinde büyük sıkıntılar çekti. Ne ABD halkı ne de Türk halkı terörizme boyun eğecektir. Cerablus'taki operasyonu destekliyoruz, takdir ediyoruz. Türk sınırı Türkiye tarafından korunmalı. Biz Türkiye ile çalışmak istiyoruz.

ABD anayasaya bağlılık yemini etmiştir. Anayasa birinin sınır dışı edilebilmesi için mahkemenin izni olmasını gerektiriyor. Biz kanunu uyguluyoruz, istisnasız. Bizim bir ekibiz var. Dün Ankara'ya geldiler. Sizin savcılarıınızla biraraya geldiler. Getirecekleri verileri mahkemeye götürecekler. Bizim adli sistemimiz sizden, Fransa'dan ve Almanya'dan farklıdır. Sınır dışı edilme standartlarını yerine getirmişse de sınır dışı etmemek gibi bir durumu olamaz. Daha darbe için kanıt sunulmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"15 Temmuz akşamı girişilen darbe grişiminde FETÖ mensuplarının ama başaramadıkları darbe olayını milletimiz çok çok farklı bir girişim ve direnişte bulundu. Benim vatandaşımın elinde yalnız ca bayrağı vardı. 12 saat gibi kısa zaman içerisinde darbe girşimini püskürtüyordu. Milletime şükranlarımı iletiyorum.

ABD ile stratejik ortaklığımız var. Bu model ortaklığa dönüştü. Biden bu ziyareti ile darbe grişiiminin vahim boyutlarını görme fırsatını buldu. 15 Temmuz'dan sonra büyük bir kazanım elde ettik. tüm siyasi partiler birliği yakaladı.

Tabii, ABD'nin beklentilerini karşılayacağına inanıyorum. Bugün Cerablus noktasında adım atılmıştır. Dolayısıyla sürekli oradan bizim ilçemiz Karkamış'a atılan havan topundan rahatsızlığımızı dile getirdik. Cerablus'u ÖSO mensupları geri almış durumdalar. DAİŞ'te Cerablus'u terk etmek durumda kalmıştır. PKK, PYD hepsi terör örgütüdür. Terörist, teröristtir.

Suriye halkının zorla idare edilmesine göz yumamayız. Devlet terörü estiren birinin yanında olmayı doğru bulmuyoruz. Esed'in başında olduğu bir Suriye asla demokrasiye ulaşamayacaktır."


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr