Birleşik Haziran Hareketi’nin “Laikliği kazanacağız” forumuna katılan gazetemiz yazarı Özgür Mumcu, “Cumhuriyet için 90 yıllık açılan parantez kapanacak denilmişti. Bu parantez bizim elimizde. Hep beraber siyasal islamcıların açtığı parantezi kapatmak umuduyla” dedi.

Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen forumda son dönemlerde laikliğe karşıt haberlerin oluşturduğu bir slayt gösterisi izletildi. İlk konuşmacı olarak sözü Birleşik Haziran Yürütme Kurulu üyesi Levent Gümüş aldı. Gümüş, iktidarın artık türkülerden bile korktuğunu belirterek, Kürt ile Türk’ün eşit olduğunu düşünmeye tahammül edemediklerini kaydetti. En çok da iktidarın laiklikten korktuğunu söyleyen Gümüş, “Yok artık dediğimiz şeylerden korkuyorlar. Biz barışın, kardeşliğin ve laikliğin olduğu bir yaşam istiyoruz. Bu topraklarda yaşamak cesaret işidir. Laiklik için herkesi omuz omuza yürümeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Laiklik mücadelesi çok önemli’

Gazetemizin yazarı Özgür Mumcu ise Birleşik Haziran Hareketi’nin mücadelesinin laiklik için çok önemli olduğunu vurguladı. Mumcu, “Cumhuriyet için 90 yıllık açılan parantez kapanacak denilmişti. Bu parantez bizim elimizde biz ne zaman istersek o zaman kapanacak. Hep beraber siyasal İslamcıların açtığı parantezi kapatmak umuduyla” dedi. Mumcu, forumda geçtiğimiz günlerde Birleşik Haziran Hareketi üyelerinin gözaltına alınarak darp edilmesine neden olan bildiriyi de okudu. Mumcu, bildiride, “Gün, dinciliğin saltanatına karşı laikliği kazanma günüdür. Türkiye’yi 14 yıldır din tüccarları, din bezirgânları yönetiyor. Türkiye’yi 14 yıldır kendi çocuklarına gemicikler alanlar, paraları sıfırlayanlar, saraylarda oturanlar, bunu yaparken de halkın en samimi inançlarını sömürenler yönetiyor” ifadelerine dikkat çekti.

‘Kavgayı kazanacağız’

Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınıp bırakılan Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu üyesi ve Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) Genel Başkanı Erkan Baş da net çizgilere sahip bir hareket olduklarını belirterek, bu kararlılığı Gezi Parkı direnişinden aldıklarını kaydetti. Baş, yeni genç bir hareket olduklarını da dile getirerek, “AKP’nin gerici, işbirlikçi tutumunu halka anlatmaktan hiç çekinmedik. Gezi direnişinde cemaat ve AKP birlikteydi. Biz bu iki güce karşı karşı da mücadele ettik. Her nefes alışverişimizi bu iktidarı devirmek için kullandık. En küçük bir tereddüt yaşamadık. Çünkü arkamızda halk var. Çok dinamik bir süreçteyiz. Yenikapı ruhu dedikleri emekçileri, işçileri susturmaktır” dedi. OHAL ile toplumu teslim alamayacaklarını dile getiren Baş, “Biz bu kavgayı kazanacağız” diye konuştu.

Yaratıcılık için özgür olunmalı’

Gazetemiz yazarı ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez ise bir toplumun yaratıcı olması için özgür olması gerektiğini vurgulayarak, “Yaratıcı olmak için din ve baskının etkisinden kurtulmalıyız. Bunun için de tek yol laikliktir. Hiçbir şeyden korkmaya lüzum yok. Bu iktidar gidicidir” dedi. İstanbul CHP Milletvekili Ali Şeker ise “Bizi umutlandıran devrimci gençlerdir. Demokratik yollarla iktidar nasıl uzaklaştırılmalı bunun üzerine düşünmeliyiz. Halkı örgütlemeliyiz. Halkın örgütlenmesinden korkuyorlar”ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr