Beyoğlu Belediyesi ve TÜRSAK Vakfı işbirliğiyle “Yeşilçam Ödülleri” adıyla düzenlenen organizasyon kısa bir aradan sonra “Beyoğlu Sinema Ödülleri” adıyla yeniden yapılıyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile TÜRSAK Vakfı Başkanı Fehmi Yaşar, yenilenen “Beyoğlu Sinema Ödülleri”ni anlatmak üzere dün Pera Palas’ta bir grup gazeteci ile buluştu.

Toplantıda, ödül yapısı, jüri niteliği ve ödül miktarı anlatıldı. Buna göre, Beyoğlu Sinema Ödülleri’nde, 1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında gösterime girmiş Türk filmleri yarışacak. En İyi Film’e 250 bin TL olmak üzere 10 dalda toplam 500 bin TL’lik ödül verilecek. İş, kültür, sanat ve medya alanındaki isimlerin de katılımıyla geniş bir jüri yapısı olacak.

‘Devamı diğerlerinin başına!’

Toplantıda “Sinema Beyoğlu, Beyoğlu da sinema demek”, “Beyoğlu sinemanın kalbi”, “Beyoğlu’nun sinemalarla olan serüveninin altını çizmek istiyoruz”, “Beyoğlu sinemayla anılsın” vurgularının yapılmasının ardından Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a “Beyoğlu sinemanın kalbi demek artık nostaljik bir güzelleme gibi değil mi? Yakın bir zamana dek İstiklal Caddesi’nde yürürken sağımız solumuz sinemalarla doluydu. Bugün pek çok sinema salonu kapalı.

Hızla kapanmaya da devam ediyor. Yeni Emek Sineması ise tartışmalı. Bu durumda sinema yok, ödülleri var diyebilir miyiz” sorusunu yönelttik. Demircan ise, yeni Emek Sineması’na “iyi restorasyon” yapıldığını vurguladıktan sonra “Darısı diğer tarihi sinema mekanlarının başına” diyerek, zaten az sayıda kalan tarihi sinema salonlarının akıbetine dair bizi yeni endişelere gark etti...

‘Beyoğlu’nun kalbi yeni Emek’

Demircan sözlerine şöyle devam etti: “Beyoğlu sinemaları gerekli bakımı görmedikleri için müşterilerini kaybetmiş. Bunu fark ettiğimiz için belki çok riskli olan Emek Sineması konusunda iddialı ve kararlı durduk. Bu sinema bugün restore edildi ve kapılarını kullanıcılara açtı ve şu anda test kullanımlarını yapıyor. Yeni Emek Beyoğlu’ndaki sinemanın kalbi olacak.

Bu kompleks, Beyoğlu’na sinema açısından iyilik getirecek ve bu heyecanı bu etkinlikle hep beraber orada yaşayacağız” dedi. Demircan, sorumuzun yanıtına, sinemanın toplumun bir yansıması olduğunu, Beyoğlu’nun da Türkiye’nin bir özeti olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Beyoğlu’ndaki yaşam, mimari, farklılıklar Türkiye’nin aynası. Bir arada barış içerisinde yaşatabilen sembolik bir mekan Beyoğlu. Beyoğlu’nda tek bir sinema dahi olmasaydı yine de Beyoğlu düşüncesini, birlikteliğini anlatmak sebebiyle bizim bir sinema ödülü veriyor olmamız haklı ve doğru olurdu.”

Fehmi Yaşar ise Beyoğlu’nun sinema salonlarının kapanmasıyla ilgili olarak “Bütün dünyada büyük salonların çoğu şekil değiştirdi. Beyoğlu’ndaki hayat kolay kaybedilmedi, kolay da kazanılamaz. O sinema salonlarının yeni ihtiyaçlara göre yenilenmesi binaların da yeni ruhlara kavuşması lazım. Bunların hepsinin yaklaşık 30 yılda olacağını öngörmek gerekir.” Öte yandan, Demircan, “Beyoğlu Sinema Ödülleri” töreni 14 Kasım’da Yeni Emek Sineması’nda yapılacağını da belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr