Kirby, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından 'ABD veya Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) suikastın arkasında olabileceği' yönündeki iddialara tepki gösterdi.

Kirby, "Henüz soruşturma bitmeden yapılacak erken bir değerlendirmenin kimseye faydası olmaz" dedi.

Kirby'ye "ABD veya koruduğu Gülen'in bir şekilde bunun parçası olduğu yönündeki iddialar hakkında endişeli misiniz? Buna hazır mısınız?" şeklinde bir soru yöneltildi.

'Bu tür iddiaları duyduğunu' belirten Kirby, olayın henüz çok yeni olduğunu söyledi. Kirby, "Şu anda bir soruşturma başladı. Henüz soruşturma bitmeden yapılacak erken bir değerlendirmenin kimseye faydası olmaz. Yoğunlaşmamız gerekiyor. Soruşturma sona erene kadar gereksiz yere buraya işaret edilmemeli" yanıtını verdi. Türkiye'deki iktidara her zaman destek verdiklerini dile getiren Kirby, ABD'nin bu tür suikast eylemleriyle alakası olabileceği yönündeki iddiaları reddetti. Öte yandan Kirby, Rusya Büyükelçisine düzenlenen saldırının bir 'terör saldırısı' olma ihtimalini göz ardı etmediklerini belirtti. Kirby, "Yetkililerin soruşturmayı tamamlamasını bekleyelim" dedi.

'TÜRKİYE VE RUSYA'YA YARDIMLARIMIZI SUNMAYA HAZIRIZ'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Karlov'a yapılan silahlı saldırıyı kınadığını bildirdi.

Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a bugün düzenlenen suikastı kınıyor.Dualarımız ve düşüncelerimiz kurbanın sevdikleriyle, Rus halkıyla ve saldırıda yaralanan diğer kurbanlarla birliktedir. Bu aşağılık saldırıyı araştıran Türkiye ve Rusya'ya yardımlarımızı sunmak için hazırız. Bu saldırı aynı zamanda dünyanın farklı yerlerinde ülkelerini temsil eden tüm diplomatların emniyette ve güvende olma haklarına yapılan bir saldırıdır" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr