Trump’ın danışmanı Kellyanne Conway’in Oval Ofis’teki kanepede ayağında ayakkabıları olduğu halde bacaklarını altına kıvırıp oturması sosyal medyayı salladı. Başkanın geleneksel olarak siyahi öğrencilerin gittiği kolej ve üniversitelerin yöneticilerini ağırladığı sırada AFP muhabirinin çektiği karelere gelen yorumların çoğu, Conway’in “saygısızlık” ettiğine ve beden diliyle “beyaz üstünlüğü” mesajı verdiğine işaret etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın gelecek yılın bütçesinde askeri harcamaları yüzde 10 artırmaya koşut dış yardımda dev kesintiye gitme planı bizatihi askerlerin tepkisini çekti. Eski CIA Başkanı David Petraeus ve eski NATO güçleri komutanı James Stavridis’in aralarında bulunduğu 120’yi aşkın emekli general, ABD’nin güvenliği için Dışişleri Bakanlığı’nın diplomasi ve kalkınma fonlarının önemini vurgulayarak plana karşı çıktı.

Kongre’ye ilk hitabı arifesinde Trump’ın 2018 bütçe tasarısının detayları basına sızmıştı. Yeni yönetimin askeri harcamaları 54 milyar dolar artırmayı hedeflediğini açıklayan bir Beyaz Saray yetkilisi “Çoğu federal kurumun bütçesinde kesinti olacak” demiş, ABD federal harcamalarının yüzde biri tutmayan dış yardımda da büyük kesinti olacağını eklemişti.

Kongre liderleri, iki kabine üyesi ve başkanın ulusal güvenlik danışmanına hitaben bir mektup kaleme alan emekli general ve amiraller, Trump’ın diplomasi ve kalkınma yardımlarını durdurmamasını istedi. CNN’nin haberine göre mektupta, Dışişleri fonlarının “Amerika’yı güvende tutmak için kritik rol oynadığı” vurgulandı. Geçici Dışişleri Sözcüsü Mark Toner ise bütçe önceliklerini gözden geçirmek için Beyaz Saray’la birlikte çalışacaklarını kaydetti.

Bir milyarder daha Bakan

ABD Senatosu, Trump’ın Ticaret Bakanlığı’na aday gösterdiği 79 yaşındaki Wilbur Ross’a onay verdi. Kıbrıs Bankası yönetimindeki rolü nedeniyle Rus oligarklarla olası bağları konusunda zorlu sorular yöneltilen Ross, 27 hayır oyuna karşı 72 senatörün desteğini alarak bakan seçildi. Yaklaşık 2.9 milyar dolarlık mal varlığıyla yeni yönetimin en zengin ve en yaşlı üyelerinden biri olan Ross, Trump’ın 25 yıllık arkadaşı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr