Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Obama'nın kendisi hakkında yaptığı ağır eleştirilere karşı ABD'de yanında bulunan Türk gazetecilere şunları söylediği haberleşmişti:

''Gıyabımda o tür bir açıklama yapıldığını duyunca üzüldüm. Sayın Obama’yla görüşmemizde o konular gündeme gelmedi. Bana o türden bir şey söylenmiş değil. Kaldı ki bizler daha önceki telefon görüşmelerimizde, basın üzerinden konuşmak yerine karşılıklı konuşmanın daha faydalı olacağını da konuşmuştuk.''

BEYAZ SARAY: ELEŞTİRİLERİN ARKASINDAYIZ

Haberdar'dan İlhan Tanır'ın haberine göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Mark Stroh, bu eleştiriler ve yalanlama hakkındaki yorumu sorulduğunda ''biz Başkan Obama'nın dün söylediği sözlerin arkasında duruyoruz. Daha fazla bir yorumumuz yok'' dedi.

Obama, Erdoğan'ın demokrasi sözüyle işbaşına geldikten sonra bu sözlerini unutup, demokratik tartışma ortamını bitirdiğini ve bilginin dolaşımını durdurmaya çalıştığını söylemiş, Erdoğan'ın basına karşı tutumunun Türkiye'yi 'zor bir yola koyabileceği' yorumunu yapmıştı.

Ev sahibi bir ülke liderinin konuğu hakkında bu tür ağır eleştirileri yapması çok sık görülen bir durum değil. Erdoğan'ın korumalarının Washington'da esterdiği saldırgan hava ABD yönetimini birşeyler söylemeye mecbur bıraktığı sanılıyor.

ABD YETKİLİSİ DE CAMİ AÇILIŞINA KATILMADI

Ayrıca Başkan Obama'nın daha önceden açılışına katılmayı reddettiği Maryland eyaletindeki camiyi ABD hükümetinden kimin temsil ettiği sorulunca Stroh, ''Erdoğan'ın cami ziyareti ile ilgili detayları lütfen kendilerine sorunuz'' cevabını verdi.

BİDEN BASKETBOL MAÇINA GİTTİ

Erdoğan'ın Washington'a gelişinde Obama yerine Biden'ın Cami açılışında yer alabileceği haberleşmişti. Biden'ın da cami açılışına gitmediği görüldü. Biden açılış günü Texas eyaletinde yapılan Kolej basketbolu finaller maçına gitti.

HİÇBİR YABANCI LİDER GELMEDİ

Görüldüğü kadarıyla Erdoğan ile birlikte Washington'ın hemen dışındaki Türk camisini açmaya, şehirde Nükleer Zirve için bulunan 50 civarındaki yabancı liderden de katılan olmadı. ABD yönetiminden de üst düzey bir yetkilinin açılışa gelmediği sanılıyor. Yayınlanan resimlerde Erdoğan'ın yanından yabancı bir ülke lideri veya ABD yetkilisi görülmüyor.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr