Nejad Melih Devrim - Mémoire De Chartes

Galeri Nev'in kurucularından Haldun Dostoğlu, Twitter hesabında, müzayedede satışan sunulan Nejad Melih Devrim’in “Mémoire De Chartes” adlı tuval üzeri yağlıboya eserinin görselini paylaşarak "Gerçek olmayan bir Nejad Devrim pazar günü müzayedede satışa çıkıyor” diye paylaşımda bulundu. Komet de müzayedede yer alan “Kompozisyonlar” adlı çalışmadaki iki eserin kendisine ait olmadığını Facebook hesabından “Beyaz Müzayede’deki 179 no’lu küçük resimden sağdaki küçük hariç diğer ikisi bana ait değildir” açıklamasını yaparak duyurdu.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Haldun Dostoğlu, Türkiye’de sahte eser piyasasının olduğunu ve bu piyasanın giderek büyüdüğünü ve daha organize hale geldiğini vurgulayarak şu açıklamada bulundu: “Nejad Devrim’in söz konusu eseri iki sene önce de satışa çıkmıştı. O eserin gerçek olmadığını düşünüyorum. Burada en büyük eksiğimiz eser satın alacak kişilerin eser gerçek mi, değil mi diye başvuracakları kurum yok. Bunu tespit edecek kurum yok. Üniversiteler ve müzeler böyle bir sorumluluk almalı.”

 

Komet

 

Konuyla ilgili görüştüğümüz Komet de müzayededen bilgisi olmadığını belirterek bir eserinin de bir yerden bulunduğunu ve etrafının maviye boyandığını söyledi.

Beyaz Müzayede’nin sahibi Aziz Karadeniz ise gazetemize yaptığı açıklamada söz konusu Nejad Devrim’in eseriyle ilgili olarak sanatçının eşinin ıslak el yazısı ile imzaladığı sertifikaya güvendiğini açıkladı. Karadeniz, Komet’in iddiasına ise şu yanıtı verdi: “Komet, kağıt eserlerinin bizim müzayedemizde satışa sunulacağını 15 Mayıs’tan bu yana biliyordu. Müzayede öncesi sergilenen eserlerlerle ilgili olarak da duyuru mesajını kendisine ilettik. Komet eserlerin kendisine ait olmadığını müzayede başladıktan iki saat sonra bana mesaj atarak bildirdi. Her ihtimale karşı Komet’in eserlerinin satışını iptal edeceğiz. Komet bizi müzayede öncesi uyarsaydı eserin ona ait olduğuna inansam bile satışı durdururdum. Bazı sanatçılar eserlerinin fiyatlarının düşmesinden rahatsız olabiliyor. Komet’in ne amaçla böyle bir şeye kalkıştığını görebiliyorum” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr