İstanbul Erkek Lisesi’ndeki (İEL) Noel kutlamalarıyla ilgili tartışmalar devam ederken, okulun Alman Bölüm Başkanlığı, Alman öğretmenlere okuldaki derslerde Noel’e ilişkin bilgi verilmesinde bir sakınca bulunmadığına yönelik bir e-posta gönderdi. Söz konusu e-postanın içeriği şöyle:

“Okul Türk Yönetimi ve Alman Bölümü Başkanlığı ile yapılan ortak toplantı neticesinde derslerde ‘Noel’ konusunun işlenmesine ilişkin bir yasak bulunmadığını bildiririm.”

Alman DPA Haber Ajansı’nın haberine göre Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, okulda yaşananları “münferit bir durum’’ olarak değerlendirirken, Türk-Alman işbirliğiyle eğitim veren diğer okullarda böyle bir durum yaşanmadığını belirtti. Okuldaki Almanca derslerde Alman gelenek ve göreneklerinin nasıl ele alınacağına yönelik bir tartışma yaşandığını kaydeden Schäfer, herhangi bir “Noel yasağı” olmadığını ve Türkiye’de kimsenin kimseye Noel’i kutlamasını yasaklamadığını belirtti. Schäfer, ayrıca Noel kutlamalarının İEL’de gelecekte de yer bulacağına inandığını söyledi.

Misyonerlik suçlaması

İEL’deki iddiaların ortaya çıkmasının ardından okul idaresi, Noel kutlamalarının yasaklandığı yönündeki iddiaları reddettiğine yönelik bir açıklama yapmıştı. Açıklamada, bazı Alman öğretmenlerin, Noel kutlamalarıyla ilgili müfredatta yer almayan söylemler kullandığı, bu durumun spekülasyonlara neden olabileceği gerekçesiyle Alman Bölüm Başkanı ile toplantı yapıldığı bilgisine yer verilmişti. Toplantıda Alman Bölüm Başkanı’nın konsoloslukta düzenlenen geleneksel Noel konserine kendisinin de karışı olduğunu söylediği belirtilmişti. Dün, çocuğu İEL’deki okuyan AKP milletvekili Mustafa Şentop ise Twitter adresinden yaptığı paylaşımlarda, İEL’de görev yapan 35 Alman öğretmeni misyonerlikle suçlayan ifadeler kullanmıştı.

Mezunlardan açıklama

İEL mezunlarından oluşan İstanbul Erkek Liseliler Derneği’nce yapılan açıklamada, Türk-Alman idareciler, okul aile birliği, öğretmen ve öğrencilerle çok yönlü görüşmeler yapıldığı ve okulda Noel kutlanması konusunda herhangi bir yasak olmadığı konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Tartışmaya yol açan gelişmelere de yer verilen açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Pazartesi günü, Almanca Bölüm Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Okul Müdürü bir toplantı yaptılar. Bu toplantı sonucunda, Alman öğretmenlerin, derslerde Noel konulu konuşmalar veya kutlamalar yapmaları konusunda hiçbir yasak veya kısıtlama olmadığı konusunda anlaşmaya vardılar. Alman basınına da bu şekilde bilgi verileceği söylendi.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr