Cenevre'de bulunan Birleşmiş Milletler binası önünde son beş yıl içerisinde düzenlenen eylemlerin fotoğraflarından oluşan sergi açıldı. Türkiye, Gezi Parkı Direnişi sürerken İstanbul'da polisin attığı gaz kapsülünün kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan fotoğrafına itiraz etti. Cenevre Belediyesi'ne bir yazı yazan Türkiye'nin Cenevre Konsolosluğu, sergide bulunan Berkin Elvan ve Öcalan fotoğraflarının kaldırılmasını istedi.

D'nın haberine göre, fotoğraf sanatçısı Demir Sönmez, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde son 5 yılda yapılmış protesto eylemlerinin fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı. Açılışa çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, sendikacı, gazeteci ve yazar katıldı. Dünyanın farklı yerlerinden halkların gerçekleştirdiği eylemleri konu edinen ve 50 fotoğraftan oluşan sergi, 1 Mayıs tarihine kadar açık kalacak. Serginin sponsorları arasında ise Cenevre Kantonu'nda bulunan 4 belediye, çok sayıda sendika, Sınır Tanımayan Gazeteciler ile ulusal kurum ve kuruluşlar da yer alıyor.

TÜRKİYE'DEN BERKİN İTİRAZI

Yoğun ilgi gören sergiye itiraz Türkiye'den geldi. İtiraz gerekçesi ise, 2013 yılında Gezi Parkı Direnişi esnasında polisin attığı gaz kapsülünün kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan ile ilgi bir protesto eyleminin fotoğrafı. Söz konusu fotoğrafta, eylemciler BM binası önünde üzerinde "Benim adım Berkin Elvan, polis beni Başbakan'ın emri ile öldürdü" yazılı bir pankartı meydanda bulunan ve adaleti simgeleyen kırık sandalyeye asmıştı.

Cenevre Belediyesi'ne bir mektup gönderen Türkiye'nin Cenevre Konsolosluğu, söz konusu fotoğrafların sergiden çıkarılmasını istedi. Fotoğrafın kaldırılıp kaldırılmayacağı ise önümüzdeki Salı günü yapılacak olan Belediye Konsey toplantısında alınacak karara bağlı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr