New York Metropolitan Sanat Müzesi, pazartesi günü “Bergama’yı” Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı yerine, dünyaya tanıtmaya başlıyor! “Bergama ve Antik Dünyanın Helenistik Krallıkları” sergisi, İÖ 336- İS 30 yılları arasındaki dönemin zenginliğine, sanatına, ticaretine ve teknik alandaki seçkin başarılarına odaklanıyor.

Yunanistan, İtalya, Almanya, Fransa, Avusturya, Tunus, Fas ve ABD müzelerinden ödünç getirilen 265 yapıt 10 Temmuz’a kadar sergilenecek.

Ertuğrul Günay’ın bakanlığı döneminde Türkiye’den kaçırılan bazı yapıtların geri verilmesi koşulu ile sergilenmek üzere çeşitli yapıtların ödünç verileceği bu müzeye bildirilmişti.

Kültür ve Turizm Bakanı olarak Metropolitan Müzesi’ni Mayıs 2014’te gezen Ömer Çelik, “ABD müzelerinden herhangi bir istemimiz yok. Bu eserler burada iyi korunuyor” demişti. Müzenin, Türkiye’den Bergama bağlantılı ödünç yapıtlar isteyip istemediği bilinmiyor.

Bir Alman tarihçinin, Büyük İskender’in ölümünden Mısır’da Kleopatra’nın ortaya çıkışına kadar olan süreye taktığı ve tartışmalı bir ad olan “Helenistik Dönemi” kapsayan bu serginin, şimdiye değin ABD’de yapılan en kapsamlı uluslararası boyutta olduğu bildiriliyor.

Sergide Helenistik krallıklar denilen ve çoğu Anadolu’da hüküm sürmüş olan Ptolemaios, Seleukos, Attalos ve Antigonid, ile Sicilya’da Syracuse krallıklarından çeşitli heykeller, seramikler, şarap takımları, sikkeler, takılar, cam kaplar sergileniyor.

Attalos Hanedanı ise yaklaşık yüzelli yıl boyunca Anadolu’nun büyük bir bölümünü yönetmiş, Pergamon(Bergama) Krallığı’nı kuran ve yöneten bir sülaledir. Bergama’nın görkemi, Asklepion (sağlık merkezi), ünlü antik tiyatrosu da eski tablolarla ziyaretçiye tanıtılıyor

Bergama’nın heykelcilik okulu, döneme damgasını basmıştı. Dönemin ünlü heykellerinden biri olan Büyük İskender’in başı İstanbul Arkeoloji Müzelerinde sergileniyor.

Daha önce ABD’de açılan, örneğin “Muhteşem Süleyman” sergisi Türkiye’yi Amerikalılara tanıtmasına, turist akınının başlamasına neden olmuştu. Bu sergi de Türkiye’yi tanıtacak. Ancak ülkedeki terör olayları nedeniyle turist akını gerçekleşemeyecektir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr