Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, sadece bugünlerde değil, 17-25 Aralık sürecinden önce de Fethullahçı Terör Örgütü’yle (FETÖ) mücadele ettiğini vurgulayarak, “Ben FETÖ’cüysem bu ülkede yaşayan 79 milyon da FETÖ’cüdür. Onlar bizim zihniyetimize düşman” dedi. Başkanlık referandumu yerine, gelecek nisan, mayıs aylarında baskın erken genel seçim olasılığına dikkat çeken Çerçioğlu, CHP’nin kentteki oylarının yüzde 44, yerel seçimde ise yüzde 51’e ulaşacağını savundu. İki dönem milletvekilliğinin ardından Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan ve “Topuklu Efe” olarak anılmaya başlanan Çerçioğlu’yla, siyaset ve yerel yönetim üzerine söyleştik.

100 milyonluk kamulaştırma

Öncelikle Cumhuriyet ve Atatürk devrimlerinin, başlı başına bir “kadın devrimi” olduğunu vurgulayarak, “İki dönem milletvekilliğinin ardından belediye başkanlığı yapıyorsam, Atatürk sayesindedir. Bütün haklarımızı o verdi bize. Eşitlik ve özgürlüğü aşıladı” dedi. Göreve gelmesinin ardından Aydın’a “kadın eli” değdiğini anlatarak, özellikle kadının üretime katılması ve gelir elde etmesi için projeler geliştirdiğini söyledi. Kadınlar için Çine’de çiçek, Bozdoğan’da mantar üretim kooperatiflerini kurduklarını anımsattı. Tamamı müzik öğretmenlerinden oluşan Türkiye’nin ilk kadın mehteran takımını iki yıl önce kurduklarına dikkat çekti. Dezavantajlı bölgelerde bulunan 26 kültür merkezinde toplam 15 bin öğrencinin, ders saatleri dışında etüt çalışması yaptığını, buralarda atanamayan öğretmenlerin görevlendirildiğini söyleyen Çerçioğlu, 100 milyon liralık kamulaştırmayla, kent merkezinde yüzlerce dönümlük yeşil alan yarattıklarını anlattı. Çerçioğlu, belediyenin haftanın 6 günü 3 öğün olmak üzere sıcak yemeği, kimseye göstermeden ihtiyaç duyan yurttaşlara ulaştırdığına dikkat çekti ve Türkiye genelinde olduğu gibi geçiminin önemli bölümü tarıma dayanan Aydın’da da üreticinin zorda olduğunu anımsatarak, “Büyükşehir belediyesi olarak hangi çiftçimizin malı tarlasında kaldıysa alıyoruz. Bunları yemek fabrikamızda değerlendiriyoruz, yurttaşlara dağıtıyoruz” dedi. Çerçioğlu, “İnsan odaklı” projelerle, kenti ve kentliyi kalkındırma çabalarının süreceğini vurguladı.

‘FETÖ ile mücadelem yeni değil

Belediye danışmanlarından Erkan Karaaslan’ın FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanmasının ardından yandaş basının hedef tahtasına konulan Çerçioğlu, aynı kişinin AKP’li Denizli, Adana, Gaziantep büyükşehir belediyeleriyle, bazı MHP’li yerel yönetimler için de danışmanlık yaptığını anımsattı, Karaaslan’ın şahsi danışmanı olmadığını söyledi. Kendisinin yıllardır bu örgütle mücadele ettiğini belirten Çerçioğlu, “Sadece şimdi değil, 17-25 Aralık’tan önce de mücadele veriyordum. Bunlar evimi gözetledi, Büyükşehire en son gelen 6 müfettişin 4’ü FETÖ’den açığa alındı. Onların profiline uymadığım, çağdaş, modern, Atatürkçü bir kadın belediye başkanı olduğum için uğraştılar benimle. Sorunun temeli burada. Eğer ben FETÖ’cüysem, bu ülkede yaşayan 79 milyon da FETÖ’cüdür. Bilerek isteyerek bu işi sulandırmak isteyen bir grup var. Baktığınız zaman bunlar da FETÖ’cüdür. Yetkililerin dikkatli olmaları gerekiyor” dedi.

'Erken seçim bekliyorum'

Başkanlık referandumu yerine 2017 nisan, mayıs aylarında baskın erken genel seçim, 2018’in aynı aylarında da yerel seçim beklediğini söyleyen Çerçioğlu, “AKP’nin, Meclis’te 330’u bulsa bile referanduma gitmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü bugün HDP’nin, MHP’nin durumu ortada olduğu için, AKP’nin de bir B planı var” diye konuştu. Aydın için oy oranı beklentilerini sorduğumuzda da, CHP’nin genel seçimlerde yüzde 44, yerel seçimde ise yüzde 51’in üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr