Olağanüstü koşulların yaşandığı ülkede bayramlar da doğal olarak olağan yaşanamıyor. Bir yandan kanlı darbe girişiminin ardından başlayan ancak sonuçları itibarıyla özellikle emekçiler açısından mağduriyet yaratan bir uygulamaya dönünmüş OHAL ile işlerinden uzaklaştırılan eğitim emekçileri bir yandan başta ücret politikaları olmak üzere çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla başlattıkları mücadele nedeniyle işlerinden atılan işçiler, bu bayramda bayramlık yerine direniş önlüklerini giymek durumunda kaldı...

Çocukları da katıldı

Avcılar Belediyesi tarafından işten çıkarılan 330 temizlik işçisi, bayramı çocuklarıyla direniş çadırında karşıladı.

İstanbul’da CHP’li Avcılar Belediyesi tarafından Belediye-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan 330 temizlik işçisi, bayramı çocuklarıyla direniş çadırında karşıladı. Toplu bir şekilde fotoğraf çektiren işçiler, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganını attı.

Direnişteki işçilerden 43 yaşındaki Ali Polat, iki bayramdır direnişlerine devam ettiklerini ifade ederek, geçen bayramı da aynı şekilde geçirmek durumunda kaldıklarını anlattı.

Seçim meydanlarında taşeronu kaldırmak üzere söz verenlerin, bu uygulamalara devam eden belediyeleri görmezden geldiğini dile getiren işçiler, çocuklarının iki bayramdır direniş çadırlarında olduğunu hatırlatarak, “Çocuklar bayramı çadırda geçirmek zorunda kalıyorlar. Çocuklarımız diğer çocuklar gibi parkta veya sokakta gezemiyor veya şeker toplayamıyorlar” şeklinde konuştular.

Nakliyat işçisi sokakta

Diğer yandan DİSK’e bağlı Nakliyat İş üyesi 130 işçi de bu Kurban Bayramı’nı direnerek geçiriyor. Nakliyat İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu’nun verdiği bilgiye göre, İstanbul, Gebze/Kocaeli, Gemlik/Bursa, Mersin, İskenderun, İzmir ve Samsun’da faaliyet göstermekte 600 işçinin çalıştığı Medlog Lojistik işçileri Nakliyat İş’te örgütlendi.

Sendika, yasanın istediği gerekli çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığına yetki için başvurusunu yaptı. Sendikal örgütlenmeden haberdar olan Medlog Lojistik patronu önce bazı üyelere iş vermedi ardından da 1 Eylül’de çeşitli bölgelerde yedi üye işçiyi işten attı. Sendika, işverenin bu işçi ve sendika düşmanı tutumu karşısında iş yerlerinin önünde direnişler başlattı.

5 Eylül günü Dünyanın ikinci büyük konteyner operatörü olan MSC (Mediterranean Shipping Company) Genel Müdürlüğü önünde, kitlesel bir basın açıklaması yapıldı. Buradaki basın açıklamasının ardından Medlog Lojistik işten atmalara devam etti ve atılan işçi önce sayısı 116’ya ardında 9 Eylül itibarıyla da 130’a ulaştı.

Bunun üzerine sendika temsilcileri 7 Eylül’de Gebze de, 8 Eylül Mersin Gemlik’te, 9 Eylül’de İstanbul ve İzmir’de, kitlesel basın açıklamaları yaptı. Direnişin 15. günündeki Medlog Lojistik işçiler bayramı da direnişle geçiriyor.

Küçükosmanoğlu, İstanbul’da, İzmir’de, Mersin’de, Gebze’de ve Gemlik’te süren eylemlerin bütün üyelerimiz işe geri alınıncaya ve sendikalı toplu iş sözleşmeli işe başlayıncaya kadar devam edeceğini dile getirdi.

Tedi işçisinden çağrı

Öte yandan bayramı işyeri önlerinde geçiren bir başka grup da Tedi işçileri oldu. Tedi patronunun kendilerini sorgusuz sualsiz işten çıkardığını söyleyen Tedi işçisi Erkan Çetin, tek suçlarının sendikaya üye olmak olduğunu yineledi.

“Okulların açılmak üzere bayram geldi. Biz hiçbir şey yapamıyoruz” diyen Çetin, herkesi bu direnişin yanında yer alıp, Tedi’yi boykota çağırdı. Ekonomik olarak zorlandıklarını söyleyen bir başka işçi de “Taleplerimiz sonuca bağlanmalı” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr