Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın CNN Türk’teki Tarafsız Bölge programında  “Halep Sünni İslam kentidir. Bu kenti Rusya’nın, Esad’ın himayesine teslim etmek üzerine bir politikayı çok ciddi sorgulamak lazım Azez-Halep hattını açık tutmak için Türkiye’nin bombalama hakkı vardır” sözleri Arap Alevi (Nusayri) nüfusun yoğun olarak yaşadığı Mersin’de tepki çekti.   CHP Tarsus Gençlik Kolları Başkanı Arda Yaşot ve il delegesi Cihan Kezer, Baykal hakkında disiplin soruşturması açılması için dilekçe verdi. Birçok partilinin de Baykal aleyhinde dilekçe vermeye hazırlandığı belirtildi. 

Yaşot ve Kezer dilekçelerinde, Deniz Baykal’ın katıldığı bir televizyon programında, Suriye meselesini Sünni-Arap Alevi ayrımı üzerinden değerlendirmesinin partiye zarar vereceğini kaydetti. Dilekçede, “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde, bayrak ve Atatürk bütünlüğünden kopmayan 4.5 milyon Nusayri vatandaş vardır. Partimizde de Nusayri kökene sahip belediye başkanları, milletvekilleri, meclis üyeleri görev almaktadır” dedi.

Bizi ötekileştirdi, incitti Gazetemize açıklamada bulunan CHP İl Delegesi Cihan Kezer, “Eski genel başkanın bizi ötekileştirmeye çalışması bizi üzdü. Baykal, ‘Şii kuşatma kaldırılmalı’ derken ne demek istiyor?” dedi. Akit de hedef göstermişti AKP ve ona yakın medya grupları tarafından hedef gösterildiklerini anımsatan Kezer, “Daha birkaç gün önce Yeni Akit gazetesi Arap Alevilerinin yaşadığı yerlerle ilgili haberler yaparak bizi hedef gösterdi. Baykal’ın bu açıklamasının ardından bizde de ‘Acaba Nusayrilere baskı mı kurulmak isteniyor’ endişesi oluştu” diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu'dan Baykal'ı alkışlatan Davutoğlu'na yanıt

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr