Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tengiz, bankalardaki toplam tahsili gecikmiş alacakların 2014’teki 36 milyar liradan 47 milyar liraya çıktığını belirterek “Geçen yıl bankaların tahsili gecikmiş alacaklarında 13 milyar TL’lik artış oldu. Bu, krizden bu yana en yüksek artışa denk geliyor” dedi. Bankaların gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışının içinde bireysel alacakların payının yüksek olduğunu söyleyen Tengiz şöyle devam etti:

4 milyon borçlu

“Borçların yüzde 95’i parası olmadığı için borcunu ödeyemeyen insanlar. İşsiz kalmış, ödemek istiyor ama ödeyemiyor. Bu nedenle vadeleri 5 yıla kadar çıkardığmız oluyor. Aldığı krediyi ödeyemeyen 2 milyon kişi bizim sistemimizde, 2 milyon kişi de bankacılık sisteminde var. 16 kişiden 4’ü ödüyor. Kredi kartı borçlarının ortalaması 4.500 lira.” Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Güvenal ise 2008’den bu yana bankaların varlık yönetim şirketlerine 24.2 milyar TL’lik ana para bazında satış yaptığını söyledi.

Güvenal şu bilgileri verdi: “Bu miktarı satın almak için sistem 3 milyar TL ödeme yaptı. Alınan borçların ise 2.9 milyar TL’sinin tahsilatını yapıldı.” Buna göre 23.2 milyar TL’nin hâlâ tahsilatı yapılamadı. Bankalardaki batık kredilerle birlikte toplam tahsili gecikmiş alacak miktarı 70.2 milyar TL’yi buluyor.”

Bugüne dek varlık yönetim şirketlerinin portföyünde bulunan 2 milyon kişiden sadece 500 bininin borcunu ödediğine dikkat çeken Güvenal, “1.5 milyon kişiyi hâlâ arıyoruz. Bir kişiden tahsilat yapma sürecimiz 5-7 yıl aralığında. Sektör yıllar içinde sistemdeki tahsili gecikmiş alacakların yüzde 31’ini üstlendi” diye konuştu.

Güneydoğu sıkıntılı

Portföylerinin yüzde 65’inini bireysel kredi ve kredi kartlarından, geri kalanının ise KOBİ ve ticari kredilerden oluştuğunu belirten Güvenal, Güneydoğu’da Suriye ve Irak ile iş yapan işadamlarının aldığı ticari kredilerde sorun olabileceğine dikkat çekti.

Hasan Tengiz, sektör olarak tahsili gerçekleştirilemeyen telefon, su ve elektrik borçlarına da talip olduklarını ancak yasalar ve mevzuatların buna izin vermediğini söyledi

Tengiz, “Elektrik borçlarını satın almak istiyoruz, EPDK diyor ki ‘enerji borçları devredilemez’. Telefon borçlarını satın almak istediğimizde de karşımıza BTK çıkıyor. ‘Abonelerin telefon görüşmeleri bilgilerini paylaşamayız’ diyor” dedi.

Bankalar, karşılık ayıramadı

Güvenal, 2014’te bankaların varlık yönetim şirketlerine 6 milyar TL’lık alacak sattığını ifade ederek şu ayrıntılara dikkat çekti: “Geçen yıl ise satış tutarı 1.9 milyar TL’de kaldı. Geçen yıl faizlerin yüzde 14’lere çıkması dolayısıyla maliyetlerimize büyük bir yük geldi. Satıcı tarafında ise bankalarda alacaklar yükselince bunların hepsine karşılık ayırmaları mümkün olmadı.

Tahsili gecikmiş bir alacak banka bilançosunda normalde sıfır olarak görünür. Karşılık ayrılamadığı için bankalardan satışlar gecikmiş durumda. 2016’nın ikinci yarısında tekrar 6-8 milyarı göreceğimizi düşünüyorum.” Güvenal, 6 milyar TL’lik tahsili gecikmiş alacak için 700 milyon TL ödediklerini, 1.9 milyar liralık alacağı da 200 milyon TL’ye satın aldıklarını söyledi.

 

 

1-Vatandaş geçen yıl sonu itibarıyla 47 milyar liralık banka borcunu ödeyemedi. 2 milyon kişi bankalara, 2 milyon kişi de varlık yönetim şirketlerine borçlu.

2-Türkiye’de 25 milyona yakın kişinin kredi ya da kredi kartı borcu bulunuyor. Bunlardan 2 milyon 670 bini borcunu ödeyemediği için icra takibinde.

3-Varlık yönetim şirketlerinin satın alıp henüz tahsil edemediği toplam borç miktarı 23.2 milyar lira.

4-Varlık yönetim şirketlerine devredilen borçluların yüzde 50’si işsiz veya gelirinden fazla borçlandığı için zaman içinde borcunu ödeyebiliyor. Ödeme süresi 5-7 yılı buluyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr