Sabah ve Yeni Şafak dağıtıldı

* Aile fotoğrafında Suudi Arabistan Kralı Selman Erdoğan’ın solunda, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani sağında yer aldı.

* Fotoğrafta tek kadın Surinamlı bakan oldu.

* Zirvede Daily Sabah ve Yeni Şafak gazeteleri dağıtıldı

İslam ülkeleri arasında birlik kurmak iddiasıyla toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin liderlerinden 23’ünün katıldığı İstanbul Zirvesi olaylı başladı.

Suudi Arabistan Kralı Selman’ın, Mısır ve Türkiye arasındaki arabuluculuk girişimleri sonuç vermedi. Kral son ana kadar Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’yi İstanbul’a getirmek için çaba harcadı ama bu kabul görmedi. Zirveye sabah saatlerinde Dönem Başkanlığını devretmek için gelen Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü ise İstanbul’da 2 saat bile kalmadı.

Erdoğan’ı dinlemedi

Zirve’de Erdoğan sadece Devlet ve Hükümet Başkanlarını karşıladı; diğer konukları Dışişleri protokol görevlileri karşıladı. Böylece el sıkışma da gerçekleşmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır yönetimine koyduğu rezerv nedeniyle İİT’de Dönem Başkanlığı devri liderler arasında değil iki Dışişleri Bakanı arasında gerçekleşti. Ardından Erdoğan, Dönem Başkanlığı sandalyesine otururken Şükrü yerinden kalktı ve Çavuşoğlu’nun bile elini sıkmadan salondan ayrıldı. Erdoğan’ın konuşmasını dinlemedi.

Kuran okunarak başlanan Zirve’de Erdoğan, “Mezhepçilik fitnedir. Ne Sünniyim ne Şii, Müslümanım. Diğer tüm farklılıklar bu inancımın, bu sıfatımın gerisindedir” dedi.

Kıbrıs’ta yeniden

Mısır’ın itirazı nedeniyle Kıbrıs Türk Devleti’ne yönelik 2006’da İİT’nin aldığı kararlar bu defa İstanbul’da tekrarlandı. Böylece Mısır’ın iptal ettirdiği kısmi gözlemcilik ve kısmi tanınmaya Kıbrıs yeniden kavuştu. Taslak metinde KKTC’den yine “Kıbrıs Türk Devleti” diye söz edildi.

İran’a karşı işbirliği

Zirve öncesinde toplanan Dışişleri Bakanları’nın toplantısına İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerilim damga vurdu. Suudi Arabistan’ın Türkiye ile birlikte zirve bildirisine Hizbullah’ın terörist kabul edildiği ve İran’ın kınandığı ifadeleri eklemesine İran sert tepki gösterdi. Türkiye’nin desteğiyle Suudi önerilerinin Zirve bildirisinden çıkartılmasına engel olundu.

Zarif’ten Tarık Aziz anımsatması

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Hizbullah’ın terör örgütü ilan edilmesine karşı Tarık Aziz’in ölümünü anımsattı.

Zarif’in ittifakın kötü amaçlı kullanımına örnek olarak Irak-İran savaşının çıkışını anımsattığı ve Saddam Hüseyin’in yenildiğini anımsatarak “O dönemde de dönemin Irak Dışişleri Bakanı, Tarık Aziz İran aleyhinde az sayıda bölge ülkelesinin desteğiyle bazı kararların alınmasını sağladı. Geçmişte kalan böyle anlara önem vermiyorduk ancak geçmişten ders almak gerekir. Şu an Tarık azizin nerede olduğuna bakın” dedi.

Zarif ayrıca şu mesajları verdi:

“Teşkilat üyesi bazı ülkelerin İran İslam Cumhuriyeti aleyhindeki baltalayıcı girişimlerine rağmen biz sürekli komşu ve müslüman ülkelerle ilişkileri iyiliştirme yoluna öncelik verdik. Oysaki bu ülkelerden bazıları geçmişte İran’a karşı yürütülen savaşta Saddam Hüseyin’e desktek vermiş ve İran halkına karşı yürütülen sekiz yıllık savaşta Saddamın cinayetlerine ortak olmuş ülkelerdir.”

Son anda anlaşma

Erdoğan’ın Aralık ayı sonunda Riyad’a yaptığı ziyarette kararlaştırılan Suudi Arabistan-Türkiye Koordinasyon Konseyi için imzalar ise ancak dün Zirve’de atılabildi. Suudi Kral Selman ve Dışişleri Bakanı Cubeyir, zirve öncesi Ankara’ya iki günlük resmi bir ziyarette bulunmuş ancak imzalar atılmamıştı.

Sisi’den soğuk mesaj

Mısır Dışişleri Bakanı Şükrü, Zirvenin açılışında Sisi’nin mesajını okudu. Sisi’nin mesajı şöyle: “İslam dünyasından ve Arap dünyası içinde maalesef bizim yaşadığımız bölgede meydana gelen krizlerin bırakmış olduğu yıkım ve can kayıpları yaşanmaktadır. Bizler bunların hiçbir şeklide İslam’la bağladaşmadığını düşünüyoruz. İşgal durumuyla ilgili bunu bilmemiz gerekmektedir. Terör ve katliamlar son dönemde ortaya çıkmadı. Aslında bunun arkasında sadece dış etkenler değil iç etkenler de bulunmakta; iç çatışma da vardır.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr