Türkiye’nin 15 Temmuz’un ardından Batı’dan beklediği destek terör saldırılarının ardından geldi. Bu desteğe Mısır ve Rusya da katıldı. İşte Ankara’ya Gaziantep saldırısının ardından yağan mesajlar:

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komiseri Johannes Hahn: AB olarak hükümet, Gaziantep halkı ve tüm Türkiye ile olan dayanışmamızı ve şefkatimizi ifade ediyoruz. Terörizmi önleme ve onunla mücadele için Türk yetkililerle olan işbirliğimizi güçlendirmeyi sürdüreceğiz.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Erdoğan’a gönderdiği mesajda): Yaşanan olay, uluslararası toplumun terörle mücadelede gerçek bir işbirliği yapması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Türk partnerlerimizle terörle mücadeledeki işbirliğini her yönüyle geliştirmeye hazırız.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: Türk yetkililere ve halkına başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Fransa bu mücadele Türkiye’ye destekleri yineliyor. Fransa terörle mücadele eden her kesimin yanındadır.

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko: Gaziantep'teki kanlı saldırıdan dolayı dehşete düştüm. Aklım saldırının kurbanları ve aileleri ile birlikte. Hangi gerekçeyle olursa olsun şiddete hayır.

ABD Büyükelçisi John Bass: Barbarca saldırıyı kınıyoruz. Müttefikimiz Türkiye’nin yanında duruyor, ortak terör tehdidini yenmek için yakın şekilde birlikte çalışmayı sürdürmeyi taahhüt ediyoruz.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price: Bu barbar eylemi düzenleyenler utanmazca ve korkakça bir düğünü hedef alıp onlarca kişiyi öldürdü ve yaraladı.

İngiltere Büyükelçisi Richard Moore: Birleşik Krallık, Türkiye ile birlikte, terörizmin her türüne güçlü biçimde karşı durmaktadır.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebuzeyd: Mısır halkı böyle kritik bir dönemde Türk halkının yanında yer almaktadır.

AP Başkanı Martin Schulz: Bu düşmanca saldırıyı en güçlü şekilde kınıyorum. Teröristler, sevginin ve hayatın kutlandığı bir yerde ölüm ve keder saçtı.

İsrail Büyükelçiliği: Türkiye’deki terör saldırılarını, özellikle de Gaziantep’te çok sayıda masumun hayatına mal olan barbarca saldırı kınıyoruz.

Merkel’den mektup

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Binali Yıldırım’a taziye mektubu gönderdi. Merkel mektubunda, “Federal hükümet olarak teröre karşı mücadelede Türkiye’nin yakın bir şekilde yanında olduğumuzun teminatını veriyorum”dedi.

Ziyaretler başlıyor

15 Temmuz öncesinde Ankara’nın adeta ‘istenmeyen kişi’ ilan ettiği AP Türkiye raportörü Kati Piri de bu hafta Türkiye’ye geliyor. Kati Piri, AP Milletvekili Elmar Brok ile Ankara’ya geleceğini duyururken, Dışişleri ise bugün Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius’ın geleceğini açıkladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr