Suriye’nin Halep kentinde Nusra liderliğindeki cihatçıların bir haftalık taarruzun ardından “Kuşatmayı kırdık” açıklamasıyla zor duruma düşen Rusya destekli hükümet güçleri, durumu tekrar lehlerine çevirme çabasında.

Cihatçılar, top ve tank ateşi eşliğinde bomba yüklü araçlarla saldırarak güneydeki Ramuse semtinde topçu okulu dahil askeri akademiye girdi ve doğudaki cihatçılarla buluştu. Bunun kuşatmanın kırılması anlamına geldiği haberi Halep’in isyancıların kontrolündeki doğu bölgesinde sevinç gösterileriyle karşılandı.

‘Esad için hezimet’

Cihatçıların Ramuse’de ilerleyerek Batı Halep’e giden ikmal hattını kesmesi sebebiyle hükümetin kontrolündeki batı bölgesinde yaşayan 1.5 milyon sivil ise cihatçı kuşatması altında kıtlıktan korkuyor. Dün Batı Halepliler kuşatmaya karşı gıda ve su stoklamaya başlarken, bazıları cihatçıların yolları kesmesinin ardından ekmeğin fiyatının 200’den 800 Suriye lirasına fırladığına dikkat çekti.

Güneyden gelip doğudakilerle buluşmalarını sevinç gösterileriye kutlayan cihatçılar ise doğuya 7 kamyon dolusu sebze-meyve soktu. Sokak kenarlarına yığılan sebze meyveler kapış kapış satın alındı.

Muhaliflerin İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdel Rahman, kuşatmanın bir ay bile dayanamadan kırılmasının çatışmaların başladığı Mart 2011’den beri Esad yönetiminin aldığı en ağır yenilgilerden biri olduğunu söyledi. Rahman “600’den fazla Rus hava saldırısına rağmen rejim güçleri pozizyonlarını korumayı başaramadı” dedi.

‘Ordu yeni hat kurdu’

Devletin haber ajansı SANA ise “Terörist gruplar doğudaki kuşatmayı kıramadı ve ağır can kayıpları verdi” açıklamasını yaptı. Devlet televizyonu “Güçlerimiz kiralık savaşçıların saldırılarını püskürtüp yeniden konuşlandı. Ordu gıda ve yakıt ulaştırmak için yeni bir hat kurdu” diye duyurdu.

Hizbullah’dan takviye

Hükümet güçleri, yeniden konuşlanarak cihatçılar tarafından kuşatılmaktan kaçınmaya çalışıyor. Kuseyr ve Yabrud’da zafer kazanarak Suriye savaşının kaderini değiştirmiş olan Hizbullah özel kuvvetleri Redwan’ın 500 savaşçısı da Halep’e ulaştı. Savaş uçakları Ramuse semtindeki ve topçu okulundaki cihatçılara yoğun bombardıman düzenliyor. Hükümet kaynaklarının dünkü açıklamalarına göre son üç gündeki çatışmalarda 800’den fazla militan öldürüldü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr