ABD ile tansiyonun karşılıklı açıklamalarla giderek yükseldiği Kuzey Kore, ülkenin kurucu lideri Kim Il-sung’un 105. doğum günü olan “Güneş Günü” kutlamaları adı altında gövde gösterisi yaptı. 21 pare top atışının ardından başkent Pyongyang sokakları kutlamalar çerçevesinde gerçekleştirilen görkemli askeri geçitler ve tankların yanı sıra uzun menzilli ve denizaltı füzelerinin geçişine sahne oldu.

‘Kıtalararası menzilli’

Kuzey Kore daha önce ABD’yi vurabilecek bir füze geliştirdiğini öne sürmüştü. Silah uzmanları görücüye çıkan füzelerin bazılarının kıtalararası balistik füzeler olduğunu kaydetti ancak Kuzey Kore’nin yeni silahları daha test bile etmeden göstermek gibi bir alışkanlığı olduğuna da vurgu yapıldı.

‘Pekin yoktu’ iddiası

Dikkat çekilen bir başka konu da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un da katıldığı daha önceki geçit törenlerinin aksine bu kez Pyongyang’ın tek müttefiki Pekin hükümetinden üst düzey yetkililerin bulunmadığı iddiasıydı. Analistlere göre ise Kuzey Kore’nin mesajı sadece ABD’ye değil aynı zamanda taraflara sakin olun çağrısı yapan Çin’e de yönelik. Geçtiğimiz günlerde savaş gemilerini Kore yarımadasına gönderen ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e Kuzey Kore’ye müdahale etmesi gerektiğini savunarak, “Çin’in Kuzey Kore’yle gereğince ilgileneceğine inanıyorum, yoksa biz ilgileniriz” tehdidinde bulunmuştu. Rusya’nın Pyongyang Büyükelçisi Aleksandr Matsegora, Kuzey Kore’nin önümüzdeki bayramlarda nükleer füze denemesi yapma olasılığının çok büyük olduğunu savundu. Öte yandan Çin ve Kuzey Kore arasında ilk kez 1961’de imzalanan ve 1981 ile 2001’de yenilenen “Batılı güçlere karşı birleşik cephe” oluşturmak için yapılan, 2021’e kadar geçerli olan anlaşma ile ilgili South China Morning Post’a konuşan Çinli yetkililerden aksi yönde açıklama geldi. Çinli diplomatlar ve askeri yetkililer, anlaşmada iki ülkenin de “barış ve güvenliği koruması” gerektiğinin söylendiğine işaret ederek, Kuzey Kore’nin bunu ihlâl ettiğini iddia etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr