CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde referanduma yönelik “ortak söylem” toplantısı yaptı. Örgütlere CHP tabanı yerine dışarı açılmaları talimatı veren Kılıçdaroğlu, ‘hayır’ın önde olduğunu bellirtti ve “İktidar, bunu kolay kolay kabul etmeyecek. Tehlikelere, provokasyonlara karşı dikkatli olun” uyarısı yaptı. Bir araştırma şirketinin yaptığı çalışmanın aktarıldığı toplantıda, özellikle milliyetçi-muhafazakâr kesimde “padişah, tek adam, diktatör” ifadelerinin AKP ve MHP tabanında olumsuz sonuç oluşturduğu, bunun yerine “insan hata yapar” denmesinin daha etkili olacağı anlatıldı. Kılıçdaroğlu’nun son grup toplantısında vurguladığı “akıl akıldan üstündür”, “beşer şaşar”, “hatasız kul olmaz” söylemlerinin de söz konusu çalışmanın bir sonucu olduğu öğrenildi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, kapalı grup toplantısının ardından basın toplantısı yaptı. Özel, son anketin milletvekilleriyle paylaşıldığı toplantıda, ‘Hayır’ın geriden gelip öne geçtiğini söyledi. Özel toplantının tablosunu, “Geride başladığı bir maçta devre arasına önde girmiş olan, kendi taraftarından destek gören bir takımın karşı tribün tarafından da alkışlanmaya başladığı bir süreci yaşıyoruz. Sahadaki iki takımın birleşiminin milli takım olduğunun farkındayız. Kendi takımımızı bir kenara bıraktık, milli takımın başarısı için tüm stattan destek bekliyoruz’’ dedi.

‘Ciddi çatlak var’

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin gelişinde havaalanına çekilen bayrağın ardından hükümet ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında yaşanan gerilimin sorulması üzerine Özel, “Bu süreçte Bahçeli’nin değerlendirmeleri üzerinden bir şey söylemem. Muhataplarına sorular soruldu, cevapların aranacağı yerler Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dır. Ciddi bir çatlak, fikir ayrılığı var” diye konuştu.

‘Evet’ kırılıyor’

Anketlere ilişkin bilgi veren Özel, 2 ila 4 puan geriden başlanan mücadelede, 4 puan civarında öne geçildiğini belirtti. Kesin hayırcılar olarak kendisini tanımlayanların yüzde 42 iken “kararımızı verdik, kesin evet’’ diyenlerin oranının yüzde 28’e düştüğünü söyleyen Özel, “AKP’nin çantada keklik gördüğü ve üzerinde hiçbir şey söylemediği seçmenin dahi demokrasiden, umuttan ve önümüzdeki süreçte tek kişi kararının hatalı olması durumuyla ilgili endişelerinden dolayı fikir değiştirmeye başlaması çok umut verici” dedi.

‘Masum çocuk, Anadolu demek’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, parti genel merkezinin bahçesinde, CHP’nin referandum kampanyasında kullanılacağı logo ve sloganıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Logoların giydirildiği, saha çalışmalarında kullanılacak otobüslerin önünde konuşan Bingöl, referandumun bir memleket meselesi olduğunu belirterek, bu nedenle logoda partinin adının ve ambleminin kullanılmadığını kaydetti. Logoda, “çok masum, çok temiz” bir kız çocuğunun olduğunu söyleyen Bingöl, şöyle konuştu: “Bu kız çocuğu, bütün Anadolu’yu kucaklayan, Türkiye’deki bütün vatandaşların, ailelerin kendilerini göreceği masum bir çocuk ve tümüyle bizi temsil ediyor. Güneş; umut, huzur, aydınlık… Biz istiyoruz ki güneşin ışıkları hep ülkemizi aydınlatsın, güneşin o sıcaklığı hep ülkemizi ısıtsın. Asla ve asla karanlığa geçit vermeyecek bir aydınlık Türkiye’nin üzerinde hep var olsun” dedi.

CHP’li Erdoğdu: Kampanyamız engelleniyor

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, partisinin İstanbul’daki referandum çalışmalarının polis tarafından engellendiğini söyledi. Twitter’dan açıklama yapan Erdoğdu, “İstanbul’da kampanya araçlarımızın başına sürekli polis gönderiliyor. TV yasak... Kampanya yasak... HAYIR yasak... Böyle referandum mu olur? Yazılı izin için başvuruyoruz... Cevap yok... Vali Beyi arıyoruz... Olmaması lazım diyor... Ama her gün başımızda polis gelip YASAK diyor... Polisler gelip emir kuluyuz diyorlar... Onlara da bir şey diyemiyoruz... Gerginlik olmasın diyoruz... İstanbul’da yer gök EVET... Devletin bütün imkânları EVET’e seferber... Koca İstanbul’da 3 aracımıza dayanamıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr