Bugün yemin ederek ABD Başkanı olacak Donald Trump’ın medyaya sürekli saldırmasına koşut olarak Beyaz Saray muhabirlerini ana binadan uzaklaştırma ve yetkililere erişimini kısıtlama girişiminde bulunması ortalığı karıştırdı. Kendilerini Batı Kanadı’nda Oval Ofis’in yakınındaki 49 kişilik salondan daha uzakta bir binaya taşımaya niyetlenen Trump’a hitaben açık mektup yayımlayan Beyaz Saray muhabirleri, “meydan okumanı kabul ediyoruz ve artırıyoruz” mesajı verdi. Columbia Üniversitesi Gazetecilik İnceleme dergisi editörü Kyle Pope’un imzasını taşıyan mektupta, Trump’ın kampanyasının bazı medya organlarınca izlenmesine izin vermediği, gazetecilere tehdit ya da hakaret ettiği hatırlatıldı.

Susmayacağız...

Metinde, anayasanın basın özgürlüğünü garantiye aldığı ama Başkan’ın bunu nasıl onurlandırması gerektiğini anlatmadığı, dolayısıyla düzenli basın toplantılarının anayasada yer almadığı belirtilerek şöyle devam edildi:

“Sizin basınla iştigal kurallarınızı belirleme hakkınız varsa bizim de bazı haklarımız var. Nüfuz etmek istediğiniz bizim yayım saatlerimiz ve yazı alanlarımız. Okurlarımız, dinleyicilerimiz, izleyicilerimize en iyi nasıl hizmet vereceğimize siz değil, biz karar veririz.

Yetkililere erişim tercih edilir ama kritik önemde değildir. Gazeteciler yönetiminize ulaşamazsa hayrınıza olduğuna karar verebilirsiniz. Bizce hata edersiniz, ama siz bilirsiniz. Biz bilgi edinmenin alternatif yollarını bulmakta çok iyiyizdir, hatta kampanya döneminizdeki en sıkı haberlerin bazısını sizin yasakladığınız medya organları hazırladı. Gazetecilere bir şeye erişemeyeceklerinin söylenmesi, tercihimiz değildir ama hoşumuza giden bir meydan okumadır.”

Off the record-kayıt dışı” ve diğer temel kuralları Başkan’ın değil gazetecilerin koyduğu kaydedilen mektupta gerçeği çarpıtanların da ifşa edileceğine dikkat çekildi. Trump’ın istemediği bir şey sorduğu için susturacağı ya da dışlayacağı gazetecinin arkasında birleşik cephe oluşturacaklarını, meslektaşları önemli bir haber yakaladığında bunu tüm dünyanın duymasını sağlayacaklarını söyleyen muhabirler, Trump’a “En iyi ihtimalle 8 yıldır buradasın, bizse cumhuriyet kurulduğundan beri. Bu büyük demokraside bizim rolümüz tekrar ve tekrar onaylanmış ve pekiştirilmiştir. Kim olduğumuz ve burada neden bulunduğumuzla ilgili en temel soruları yeniden düşünmeye bizi zorladığın için sana müteşekkiriz” diye seslendi.

‘Basın delirince...’

Trump ise Fox News’a Beyaz Saray muhabirlerini sürme ya da kısıtlama planını doğruladı. Muhabirlerin gösterdiği tepkiye “Basın delirince ‘Tamam, taşımayın’ dedim. Ama bu sefer de basından bazıları içeri alınmayacak. Alacaklarımızı seçmek zorunda kalmamız insanları heyecanlandıracak. Göreceksiniz, tez zamanda daha büyük salona geçmek için yalvaracaklar” yanıtını verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr