Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş ve politika araçlarının etkin kullanımı ile geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacın bir miktar azalmasıyla 13 aydır ilk kez faiz indirimine giderek marjinal fonlama oranını 25 baz puan düşürdü ve sadeleşme yönünde küçük bir adım attı.

TCMB koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75’ten yüzde 10.50’ye indirirken beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini ise yüzde 7.25 seviyesinde tuttu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uzun süredir faiz indirimine gitmeyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı eleştirirken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Cemil Ertem ve Yiğit Bulut’un üst bantta bir faiz indiriminin söz konusu olabileceğine işaret etmişti. Mart ayı toplantısı TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın yeniden atanmaması halinde görev süresi dolmadan önceki son toplantısı olması nedeniyle de önem taşıyordu.

Erdoğan istemiyor

Başçı’nın görev süresi 19 Nisan’da doluyor. 2000 yılındaki krizden bugüne kadar Merkez Bankası Başkanlığı’na içerisinde başkan atanıyor. Başçı’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sık sık eleştirmesinden ve Ali Babacan’ın kabine dışı kalmasından dolayı tekrar göreve getirilme ihtimali zayıf bulunuyor. Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığındaki bazı yetkililer Başçı’nın değil özellikle faizlerin aşağı çekilmesini sağlayacak bir ismin Merkez Bankası Başkanı olmasından yana. Fakat piyasa şartları, dikkate alındığında her şey bıçak sırtı. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı arasında bir uzlaşma sağlanması şart ancak Cumhurbaşkanlığı tarafının çok daha ısrarcı olma ihtimali yüksek.

‘Vatan hainliği’

TCMB Başkanlığı görevine 19 Nisan 2011’de atanan Başçı’nın görev süresi beş yıl. Başçı, bu sürenin sonunda Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile yeniden atanabilir.

Mevcut faiz oranlarıyla yatırım yapılamayacağını savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nı faizleri yüksek tutmakla eleştiriyor. Yüksek faiz uygulanmasını “vatan hainliği” ile eş tutmuştu.

İsim netleşmedi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen haftalarda henüz Merkez Bankası başkanlığı pozisyonu için belirlenen bir isim bulunmadığını belirterek, “Nisan ortasına kadar bir isim belirleyeceğini” söyledi.

Başçı daha önce görevin verildiği son güne kadar yapılacağını, Nisan ayından sonra ise tamamen hükümetin takdirinde olacağını söylemişti.

Dümene kim geçecek?

TCMB’de nisanda gerçekleşecek atamalar merakla beklenirken, yeni yönetimin çift haneye yaklaşan enflasyon sorununa mı yoksa yavaşlayan büyümeye mi odaklanması gerektiği sorusu en ciddi tartışmalardan biri olarak görülüyor.

Türkiye’nin para politikasını belirleyen 7 kişilik PPK’yi bahar ve yaz aylarında büyük bir değişim bekliyor. Başkan Erdem Başçı da dahil olmak üzere toplam 6 üyenin görevi 2016’da sona eriyor. Görev süresi dolanların yeniden atanmaması durumunda PPK’nin yapısı tamamen değişecek.

Turalay Kenç; 3 Kasım 2011’den bu yana Banka Meclis üyesi ve 21 Kasım 2011’den bu yana PPK üyesi olarak görev yapan Ahmet Faruk Aysan; 1 Mayıs 2004’te Banka Meclis üyesi seçilen ve 5 Haziran 2011’den bu yana TCMB Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Necati Şahin ve Mehmet Yörükoğlu’nun PPK üyeliklerinin süresi bu yıl dolacak.

Çetinkaya gelebilir

PPK üyelikleri devam edecek olan Murat Çetinkaya, 29 Haziran 2012 tarihinden itibaren TCMB Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. PPK’deki görev süresi 2017’de dolacak. Abdullah Yavaş ise 11 Mart 2008’den itibaren PPK üyesi olarak görev yapıyor. 2013’te PPK üyeliğine tekrar atanan Yavaş’ın görev süresi 2018’de dolacak.

Başçı’nın yerine yapılacak atamanın içerden olup olmayacağı merak ediliyor. Geleneğin devam etmesi halinde içeriden yapılacak bir atamada şu anda en şanslı görünen isim de Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr