Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında konuştu. Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları:

- Çanakkale ruhu, İstiklal ruhu oradaydı. Mustafa Kemal de, Fatih Sultan da oradaydı. Cumhur oradaydı, cumhurun reisi başkomutan da oradaydı. Biz hepimiz oradaydık. CHP, MHP, genel başkanları, parti mensupları oradaydı. Orada hepimiz İstanbul kadar muhteşemdik. Hep birlikte dünyaya mesaj verdik. O mesaj 'Devletimiz, milletimize aittir'.

- Bu uzlaşma zeminini özenle koruyacağız. Türkiye toplumsal mutabakata varmıştır. 25 gündür meydanlardaki çığlığınızı duymayanlar, dün birliğimizi gördüler. Eli kanlı darbecileri görmezden gelenler Türkiye'nin sesini duydular. Bedduacı terörist başı da, azmettiricileri de Türk milletinin ihtişamını gördüler. Türkiye'yi dize getirmek isteyenler millet nasılmış gördüler. Terörist başı için delil delil diyenler Türkiye'nin talebini gördü.

- İstanbul'da Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde 5 milyon vatandaşımız darbecilere karşı çıktı. 80 ilimizdeki vatandaşımızın da kalbi Yenikapı'da attı. Demokrasi ve hukuk; istiklal ve özgürlük için, devlet, hükümet ve muhalefet olarak oradaydık.

- Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanımız, CHP ve MHP Genel Başkanlarıyla, Genelkurmay Başkanımızla, aydınlarımızla, sanatçılarımızla, kanaat önderlerimiz, sporcularımız, işçilerimiz, işverenimiz, amirlerimiz, memurlarımızla, kadınlarımızla, erkeklerimizle, 79 milyon vatan evladıyla oradaydık. Yan yana demokrasinin yanında, Türkiye düşmanlarının karşısındaydık. Şimdi daha güçlüyüz, daha kudretliyiz.

- 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat darbelerini içimiz kan ağlayarak hatırlıyoruz. 15 Temmuz'da, 7 Ağustos'ta darbeler defterini açmamak üzere kapattık.

- Türkiye 15 Temmuz'da darbeyi yendi. İnsanımız vatanı, milleti için Hakk'a yürüdü. Çanakkale, İstiklal şehitleri gibi 15 Temmuz şehitleri de Hakk'a yürüdü, şehit oldu.

- İzmirli, Bursalı, Konyalı şehitlerimizle, Diyarbakırlı, Vanlı şehitlerimiz birlikte şahadet makamına yürüdü. Onlar milleti bir araya getirdiler. 7 Ağustos'ta insanımız demokrasi zaferi mührünü Yenikapı'ya vurdu.

- 15 Temmuz'da destan yazanlar 7 Ağustos'ta bir daha destan yazdı. 10 milyon vatan evladı meydanlardaydı. Türktü, Kürttü, Araptı, Aleviydi, Sünniydi, hep birlikte büyük bir Türkiye'ydi.

- 81 ilimizde, 79 milyon vatandaşımızla dosta güven, düşmana korku veren duruşumuzla durduk. Bütün vatandaşlarımız Türkiye için tek yürek oldu. 7 Ağustos'ta bütün dünyanın gözü üzerimizdeydi.

- Türkiye'yi otoriter olarak göstermeye çalışanlar, seçimle göreve gelen Cumhurbaşkanımızı insafsızca eleştirenler bu tabloyu görünce ne diyecekler. Biz farklı düşüncelerimizle biriz, bir bütünüz.

- O terörist başı Türkiye'ye gelecek, hesap verecek. Meclis'i bombalatan, Türkiye'nin silahını Türk insanına doğrultan o adam hak ettiği cezayı alacak. Şehit ve gazilerimizin hesabını soracağız. Din beziganından, eli kanlı katilden mutlaka hesap sorulacak.

- 15 Temmuz gecesi darbeye karşı gösterdikleri onurlu duruş için, 7 Ağustos'u herkese yansıttıkları için medya kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Kahraman milletimiz hep bir aradaydık, gür sesle o alçak darbe girişiminin karşısında dimdik olduk.

- Bu demokrasi tarihinde ilktir. Silahlı darbeye karşı, silahsız halkın gücünün nasıl galip geldiğini tarih kitapları yazacak. Hakkın ve halkın gücünün tankın gücünden daha üstün olduğunu cümle aleme gösterdi.

- Silahlı darbeye karşı silahsız gücün nasıl galip geldiğini tarih kitapları yazacak.

- Bir yandan meydanlarda demokrasi nöbetine devam ederken, bir yandan da hayat devam ediyor, iş güç, yoğun bir çalışma temposu. Aynen vatandaşlarımız gibi. 15 Temmuz'a göre daha fazla çalışmaya başladık, çalışacağız, ülkemiz üzerinde oyun kuranların oyunlarını boşa çıkaracağız.

- Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. CHP ve MHP Genel Başkanlarıyla görüştük. OHAL sürecince çıkardığımız KHK'lar hakkında bilgilendirdik.

- AB Genel Sekreterini kabul ettik. Önemli görüşmeler yaptık. Darbe girişimine karşı AB'den yükselen cılız kınama tonlarına vurgu yaptık. Türkiye'deki gelişmeleri görmeye geldiğini ifade etti ve anlattıklarımızdan etkilendiğini söyledi.

- TOBB bünyesindeki 365 başkanla bir araya geldik, iş dünyasının sorunlarını görüştük. Genelkurmay Başkanlığı'nı ziyaret ettik ve darbe girişiminin izlerini yakından gördük. Lefkoşa'daki demokrasiye destek mitingine telekonferansla katıldık.

- 15 Temmuz'da yoğun çatışmaların yaşandığı Çengelköy Polis Merkezi'ni ziyaret ettik, kahraman polislerimizle görüştük. Şehit ailelerini ziyaret ettik.

- Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son hazırlıklarını yerinde gördük. 26 Ağustos'ta bu muazzam eseri açacağız, Türkiye'nin 2023 hedeflerine emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz.

- Türkiye'nin önünde açılan çok daha büyük kapılar var. Enerjiden ulaşıma, tarımdan turizme Rusya'da kapsamlı görüşmeler yapılacak. 

- Dostlarımızı artırıyoruz, artırmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin dostluğu herkes için hayati derecede önemlidir. Türkiye önünde açılan büyük kapılar var.

- Cumhurbaşkanımız, bakan arkadaşlarımızla günü birlik Rusya'ya gidiyor. Kapsamlı görüşmeler yapılacak. Suriye başta olmak üzere bölgesel sorunlar dikkatli bir şekilde ele alınacak.

- 15 Temmuz gecesini kanlarıyla aydınlatan şehitlerimizi, bölücü terör örgütüne karşı şehit olanlara Allah'tan rahmet diliyorum. Yolunuz yolumuzdur, emanetinizi korumak namus borcumuzdur. Gözlerinizi kırpmadan şahadete koştunuz, yurdumuza alçakları uğratmadınız, gövdelerinizi siper ettiniz, o hayasızca akını durdurunuz.

- Ey şehitler size söz veriyoruz, bu aziz vatanı namert ve kalleşlere çiğnetmeyeceğiz. Al bayrağımızı hiçbir zaman indirmeyeceğiz. Hiçbir ihanet şebekesi, hiçbir terör örgütü birliğimizi, beraberliğimizi bozamayacak. Hiçbir provokasyon kardeşliğimizi bozamayacak. 

- Birlikte başardık, destan yazdık. Önümüzdeki süreçte Türkiye'yi daha demokrat daha şeffaf bir ülke haline getireceğiz.

- Bugünün gençleri apolitik diyorduk, ne kadar yanılmışız. Gençler gövdelerini tanka topa siper ederek şehadet şerbetini içtiler.

- Türkiye'de istiklal ve hukukun üstünlüğü daha da gelişti, eşsiz bir uzlaşma sağlandı. Artık Türkiye'nin geleceği daha parlak.

- Darbeciler kriz ve kaos bekliyordu ama avuçlarını yaladılar. Türkiye’de istikrar ve hukukun üstünlüğü daha da pekişti. Eşsiz bir mutabakat ve uzlaşma sağlandı. Şimdi Türkiye’de istikrar daha güçlü. Türkiye ekonomisine güvenimiz tamdır.

- Merkez Bankası piyasaya para bile sürmedi, bu görevi millet kendisi yaptı. 11 milyar doları piyasaya sürerek ekonomiye can verdi. Bu milletle ne kadar gurur duysak azdır. 

- Dolar nihayet 3 liranın altına düştü, borsa yükselmeye devam ediyor, yatırımlar hız kesmiyor.

YILDIRIM, ATANACAK ÖĞRETMEN VE POLİS SAYISINI AÇIKLADI

- Öğretmen ve polis adaylarımıza müjde veriyorum. Milli Eğitim Bakanlığımız 15 bin sözleşmeli öğretmen alacak. İçişleri Bakanlığımız 10 bin polis alacak. 

- Yatırımcının önündeki engelleri bir bir kaldırıyoruz. Tasarrufları artırmak için Bireysel Emeklilik Sistemi'ni otomatik hale getiriyoruz.

- Büyük yatırımlar artık kaynak sıkıntısı yüzünden gecikmeyecek, kalkınma yönündeki hedefler birer birer gerçekleşecek. 

- Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız gecikmiş kredi borçlarını yeniden yapılandırıyor. 33 bin kredi ortağının borçlarını 5 yıl vadeye yayıyoruz, icra takibini durduruyoruz.

- Esnafımız finansa ulaşımını kolaylaştırıp rekabet gücünü artıracağız.

'14 AĞUSTOS' AÇIKLAMASI

-
FETÖ terör örgütü 14 Ağustos'u bekleyin diyor. 14 Ağustos önemlidir çünkü AK Parti'nin 15'inci kuruluş yıldönümüdür. O gün hep beraber genel merkezimizde olacağız. Bu kuruluş yıldönümünü de AK Parti'ye yakışacak şekilde anacağız.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr