Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının satır başları şöyle:

Küresel hareketler ve piyasalardaki oynaklık karşısında tedbirliyiz. Piyasalarda yaşananlar Türkiye'ye has bir durum değildir. Geçen hafta yaptığımız toplantılarda durumu enine boyuna müzakere ettik. Dalgalanmalar diğer ülkeleri olduğu gibi Türkiye'yi de olumsuz etkiledi, bu bir gerçek. ABD Başkanlık seçimi sonrası ortaya çıkan sonuç, piyasalar için tedirginlik nedeni oldu.

‘TERÖR ÖRGÜTLERİNE ELİNDE BEBEK MUAMELESİ YAPAN ÜLKELERLE DE DİPLOMATİK ZEMİNDE GEREKLİ MÜCADELEYİ VERİYORUZ'

Suriye ve Irak'ta terör örgütleri cirit atıyor. Milli güvenliğimiz için mücadele ediyoruz. FETÖ ile aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz. Bütün terör örgütlerine elinde emzikli masum bebek muamelesi yapan ülkelerle de diplomatik zeminde gerekli mücadeleyi veriyoruz.

Ekonomik kriz, ardından Gezi olayları, sonra FETÖ'nün ihanet girişiminde döviz yine yükseldi. Dövizin yükseldiği zamanlarda serinkanlılığımızı koruyarak o günleri atlattık. Milletimizin desteğiyle kriz döneminden çıktık. Bugün de vatandaşlarımızın desteğiyle bu işi çözeceğiz. Bugün açıklandı, 8.5 milyon vatandaşımız, 78 milyar lira müraacat etti, Maliye Bakanlığı'na.

‘10 MİLYON VATANDAŞIMIZ DEVLETİN KASASINA PARA KOYMAK İÇİN SIRAYA GİRDİ'

Kriz tellalları ortada kol gezdiği sırada 10 milyon vatandaşımız devletin kasasına para koymak için sıraya girdi. Böyle milleti siz nerede bulacaksınız. Bunların adı felaket tellalları korosu. Bu koro Sayın Cumhurbaşkanımız 2008'de kriz bizi teğet geçecek dediğinde devreye girmişlerdi. Biz karınca gibi çalışıyoruz, onlar ağustos böceği gibi şarkı türkü. Bu millet kime inanacağını biliyor.

‘MERKEZ BANKASI'NIN DÖVİZ REZERVLERİNDE HERHANGİ BİR AZALMA SÖZ KONUSU DEĞİL'

Artık eski Türkiye yok. Türkiye'nin ekonomisi güçlü, temelleri sağlam. Biz ekonomimizin gücünü daha da artıracak reformlara devam ediyoruz. Reel sektörü, ekonomiyi desteklemeyi sürdürüyoruz. Merkez Bankası fiyat istikrar için elindekileri kullanıyor. Bu söylentilere rağmen Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde herhangi bir azalma söz konusu değil. Planlarımızı en kötü senaryoya göre yaptık. Biz ekonomik tedbirlerde önümüzü kış tutuyoruz, yaz çıkarsa bahtımıza. Önemli uygulamaları devreye aldık.

‘2 MİLYAR DOLARIN PİYASADA KALMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR KATKI'

Merkez Bankası bazı tedbirler aldı. Bunlardan birisi, ihracatçılarımız mal satmak için Merkez Bankası'ndan döviz alıyorlar satış yaptıktan sonra borçlarını ödüyor. Merkez Bankası döviz olarak aldığın parayı bana Türk Lirası olarak ödeyebilirsiniz diyor. Merkez Bankası'nın amacı piyasanın ihtiyacı olan parayı sağlamaktır. Bu büyük bir kolaylık. 2 milyar doların piyasada kalması için önemli bir katkı. Bununla kalmadık. Hükümet olarak önemli bir karar aldık. Devlet mecbur kalmadıkça dövizle sözleşme yapmayacak. Böylece piyasaya 5 milyar dolar sıcak para bırakmış oluyoruz. Bu milli paramızın güçlü kalmasına da katkı sağlıyor. Bizim yapacağımız sözleşmelerde yabancı parayla sözleşme yapmayacağız, Türk Lirası üzerinden sözleşme yapacağız.

‘FETÖ'CÜLER SERMAYEYE KISITLAMA OLACAK DİYE SENARYO UYDURUYORLAR'

Devletin yapacağı döviz ödemelerinde ise böyle bir değişiklik söz konusu değil. İçeriye dışarıya döviz olarak ödemeyi devam edeceğiz. Devletin bunu yapacak gücü var. FETÖ'cüler sermayeye kısıtlama olacak diye senaryo uyduruyorlar. Bunlar alçak. Türkiye ekonomisini çökertmek için bütün gayretlerini gösteriyorlar. İstiyorlar ki Türkiye ekonomik belirsizliğe girsin. Milleti, 15 Temmuz'da yıldıramadınız, para hesabıyla mı yıldıracaksınız? Bir daha himmet değil bu milletten zırnık bile alamayacaksınız.

Geçtiğimiz günlerde katıldığımız programlardan birisi de partimizin genişletilmiş il başkanları toplantısı oldu. Arkadaşlarımızla Türkiye'nin fotoğrafını çekiyor, meseleler üzerinde kalıcı çözümler üretiyoruz.

Bildiğiniz gibi geçen hafta itibariyle çukur siyasetinden arta kalan yerleşim yerlerinde imar çalışmaları başladı. Kolları sıvadık. Kullanılmaz hale gelen alt yapı, kanalizasyon sistemini yeniliyoruz. Bir yılda 36 bin tane konut yapıp, vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Terörden oluşmuş mağduriyetler böylece giderilmiş olacak. İşte hizmet bu.

YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI

Yeni anayasa çalışmaları devam ediyor. Sayın Bahçeli'yle bir araya gelip, son halini verecek. Sayın Bahçeli son derece yapıcı bir yaklaşım sergiliyor. Kendisine teşekkür ediyor. Teklifi Ak Parti olarak sunacağız. MHP arzu ederse beraber sunarız. Gerekirse CHP ile de paylaşırız. CHP'ye kapımız sonuna kadar açık.

KIBRIS MÜZAKERELERİ

Bzim Türkiye olarak tutumumuz çok açık ve net. Yıllardan beri devam eden haksızlığın ortadan kaldırılması. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine uygulanan haksızlığın ortadan kaldırılması. Çözüm ne olursa olsun, bizim için Kıbrıslı kardeşlerimizin 60'lı 70'li yıllarda karşılaştıkları durumla yüz yüze gelmemesi.

FİDEL CASTRO AÇIKLAMASI

20'inci yüzyılın en önemli liderlerinden biri de Fidel Castro'dur. İzlediği yolu benimsemesek de, ülkesinin bağımsızlığı adına mücadele etti. Küba halkına baş sağlığı diliyorum.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr