Başbakan Binali Yıldırım, Zonguldak'ta, Filyos Limanı temel atma ve 72 tesisin açılış törenine katıldı. Zonguldak Gümrük Müdürlüğü sahasındaki TIR Parkı'nda gerçekleştirilen törene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de katıldı.

'LİMAN MALİYETİ 538 MİLYON'

Törende konuşan Başbakan Yıldırım, Sultan 2'nci Abdülhamit'in hayali olan Filyos Projesi'nin nihayet hayata geçtiğini, 150 yıllık hayalin gerçekleştiğini söyledi.

Limanın toplam maliyetinin para birimi belirtmeden 538 milyon olduğunu, arkasından 100 binlerce dönüm araziyi de endüstri bölgesi haline getirdiklerini ifade eden Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bu yatırım ile birlikte Zonguldak'ı deniz ulaşımı da Karadeniz'in yıldızı haline getireceğiz. Liman projesiyle beraber başka yatırımlar da aynı zamanda gelecek. 607 hektarlık alanı limanın etrafında endüstri-sanayi bölgesi ilan ettik. Burada fabrikalar yapılacak. Orman arazisi olarak yeşilliği de muhafaza ediyoruz. Üretim alanında en az 10 büyük fabrika kuracağız. 12 bin insanımıza iş sağlayacağız. Yılda 25 milyon ton yükleme boşaltma kapasitesine sahip olacak liman. Endüstri bölgesi de limanla birleşmiş olacak. Limanın karayolu bağlantıları, yol üzerinde bulunan Mithatpaşa ve Aslankaya tünelleri de önümüzdeki sene hizmete girecek."

'DENİZCİLİĞE ÖNEM VERDİK'

Ak Parti hükümetleri olarak 14 yılda denizciliğe büyük önem verdiklerini vurgulayan Yıldırım, "2002’de sadece 35 olan denizcilik okulları sayısını 100’ün üzerine çıkardık. Deniz ticaret filomuz dünyada 19’uncu sıradaydı, bugün 14’üncü sıraya yükseldi. Tersane sayımız 37’den 79’a çıktı. Deniz ticaret alanında ÖTV’siz yakıt getirerek taşımacılığı teşvik ettik. Kıyılarımız arasında deniz taşımacığlığını yüzde 80 artırdık. Sahillerimizde 293 balıkçı barınağı sayısını 384’e çıkardık. İzmir’e büyük bir liman, Mersin’e büyük bir liman, Karadeniz’in merkezi Zonguldak'a da Türkiye’nin 3’ncü büyük limanını yapıyoruz. Önümüzdeki seneden itibaren endüstriyle ilgili yatırımımızı da başlatmış olacağız" dedi.

Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye'nin geleceğini kurtaran Türk halkının şimdi de ekonomiye can suyu verdiğini söyledi. Başbakan Yıldırım, "Bu ülkenin Anadolu toprağının insanı var oldukça bu ülkeyi kimse ama hiç kimse dize getiremez. Hiç kimse ülkeyi böldüremez, bölmeye kalkışamaz" dedi.

'ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNİ YARIN TBMM'YE SUNUYORUZ'

Öndeki kalabalığın, 'Emeğin başkenti stat istiyor', 'İşçi alınsın üretim artsın' sloganları arasında konuşmasını sürdüren Başbakan Yıldırım, Türkiye'de her alanda büyük değişim yaşandığını söyledi. Ülkeyi darbelerden kurtarmak, bir daha darbelerle anılmamak ve istikrarsızlığın Türk siyasetinin tarihinden tamamen kalkması için sistem değişikliği çalışmasının devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle dedi:

"MHP ile beraber sınırlı bir şekilde değişikliği ön gören yeni Anayasa teklifini hazırladık. Ak Parti grubu olarak yarından itibaren Anayasa değişiklik teklifimizi TBMM’ye veriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Ak Parti söz veren, verdiği sözü de yerine getiren partidir. Yapmayacağımız, yapamayacağımız hiçbir şeyin sözünü vermedik. Bugüne kadar verdiğimiz her sözü de yerine getirdi. Çünkü biz Türkiye sevdalısı, bu ülke için gece demeden gündüz demeden çalışan Recep Tayyip Erdoğan’ın yoldaşları, yol arkadaşlarıyız. Bu teklifle birlikte Cumhurbaşkanlığı sistemi inşallah Türkiye’de koalisyonlar dönemini sona erdirecek. Güçlü meclis, güçlü icra şeklinde daha demokrasimizin güçleneceği, sorunların, vesayetlerin ortadan kalkacağı güzel günleri hep birlikte yaşayacağız. Türkiye’nin, Türkiye demokrasisinin geleceği için sistem değişikliğine, Anayasa değişikliğine hazır mıyız? İnşallah Meclis'te bu görüşmeleri yaparak, Meclis onaylarına müteakip bu sözünüzü de gerçekleştirmek için tekrar size geleceğiz."

'KRİZLERİN ÇÖZÜLDÜĞÜ YER MİLLETTİR'

Türkiye’de sorunların, krizlerin çözüldüğü nihai yerin millet olduğuna işaret eden Yıldırım, "Milleti değil de çözüm için başkalarını arayanlar, milletten gerekli cevabı alırlar. Yurt dışında Türkiye'yi bölmeye çalışanlarla kolkola girenler, bölücülerin avukatlığına soyunanlar, FETÖ terör örgütünü mağdur ilan edenler bu milletten hakettikleri cevabı eninde sonunda alacaklar" diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin istirarlı bir şekilde ilerlediğini, kalkındığını, güçlendiğini söyledi. Yıldırım, "Okul okul, fabrika fabrika, tersane tersane, ocak ocak büyüyerek, gelişerek dünyanın parlayan yıldızı olmaya devam edeceğiz. Ekonomi seferberliğimiz artarak sürecek. Hepimiz daha güzel günler için, daha güzel yarınlar için, çocuklarımızın, torunlarımızın daha güzel gelececeği için seferberlik halindeyiz. Hiçbir zaman sorunları arkamızda bırakmadık. Dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürerek bu günlere geldik. Ak Parti'nin şiarı sorunları torunlara havale etmek değil, sorunları çözmektir" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NA YANIT

Başbakan Yıldırım, törenin ardından Zonguldak Valiliği'ni ziyaret etti. Yıldırım, Valilik çıkışında gazetecilerin Anayasa değişikliği teklifine ilişkin sorularını cevapladı. Yıldırım, "Anayasa değişikliği ile ilgili AK Parti grubu olarak teklifimizi yarın meclis başkanlığına sunmuş olacağız. Sonra Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak. Daha sonra genel kurula gelcek. Sonrası 330'un üzerinde geçerse halk oylamasına gidilecek" dedi. Yıldırım, soru üzerine Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişkisinin devam edeceğini belirtti. "CHP Lideri, 'Yüzde 98 de çıksa referandumdan, biz bunu tanımıyoruz' dedi.
Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de Yıldırım, "O zaman vatandaş da onu tanımaz. Vatandaşı tanımayanı vatandaş hiç tanımaz, kusura bakmasın, kim olursa olsun" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr