Bazı gazetecilerle önceki gün iftar programında biraraya gelen ve açıklamaları gazetelerde yer alan Yıldırım, yaşanan krizlerden dolayı Türkiye ile ilişkileri durma noktasında olan ülkelerle ilgili konuşarak "İsrail, Suriye, Rusya, Mısır… Akdeniz ve Karadeniz'i çevreleyen bu ülkeler arasında daimi düşmanlık olmaz. Rusya ile bir olay yaşandı. Egemenlik haklarımızın ihlaline elbette izin vermeyiz. Ancak bir tek olaya takılıp kalmak da doğru olmaz. Daha büyük fotoğrafa bakmak lazım. Halklarımız arasında bir husumet yok. Tekrar eski günlere dönmek ve hatta daha ileri götürmek mümkündür" dedi.

"Rusya ile tatlıya bağlanır"

"Rusya ile karşılıklı adımlar atılıyor. Diplomatik kanallar açık" diyen Yıldırım, "Sayın cumhurbaşkanımız irade gösterdiler. Rusya da irade gösterdi. Bundan sonrası tatlıya bağlanır" ifadelerini kullandı.

İsrail:  Diplomatlarımız çalışıyor

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi görüşmelerin de bir noktaya gelindiğini belirten Yıldırım, "Temaslar var, henüz sonuçlanmış değil. Çok da uzun süreceğini sanmıyorum. Burada belirleyici olan Gazze'nin insani amaçlar için izolasyondan kurtulmasıdır. Diplomatlarımız çalışıyor" dedi.

Mısır: Kabul etmiyoruz ama ticari ilişkilere mani olmamalı

Mısır'da Muhammed Mursi yönetimine yönelik askeri müdahaleye gösterilen sert tepki nedeniyle bu ülkeyle bozulan ilişkileri de değerlendiren Yıldırım, "Biz başından beri söylüyoruz. Halkın iradesine karşı yapılan her türlü girişim darbedir. Kabul etmiyoruz… Ancak bu iki ülke arasındaki ticari ilişkilere mani olmamalı. Ekonomik ve sosyal ilişkiler gelişebilir. Bu ilişkilerin gelişmesi halkın yararınadır" ifadelerini kullandı.

Suriye: Toprak bütünlüğü önemli

Yıldırım, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinden Akdeniz'e bağlanan bir koridor açma niyeti gördüklerini de belirtti ve Türkiye'nin bu konuda hassasiyetleri olduğuna dikkat çekti.

Yıldırım, "Oldu bittiye izin vermeyiz. Bizim buradaki muhatabımız yerel terör örgütleri değil. Koalisyon güçleri ve ABD'dir. Suriye'nin toprak bütünlüğü bizim için önemlidir" dedi.

Öte yandan Yıldırım, AKP'nin kuruluşundan bu yana görev yapan il başkanlarının katıldığı Ankara'daki dünkü iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, "Bölgede ve dünyada dostlarını artıran, düşmanlarını azaltan bir dış politika anlayışı benimseyecek, bölgesel işbirliğini güçlendireceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr