Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, memleketi Kahramanmaraş'ta AKPi İl Başkanlığı ve valilik önündeki parkta düzenlenen bayramlaşma törenlerine katıldı. Kaynak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesiyle ilgili açıklamasının detaylarını anlattı. Türkiye'de 5.5 yıldır barınan sığınmacılara vatandaşlık verilmesiyle ilgili İçişleri Bakanlığı'nın çalışma yürüttüğünü belirten Veysi Kaynak, şöyle dedi:

"Neticede 5.5 yıl oldu bu insanlar buradalar. Belli kriterlerle başlayacak bu iş. İşte tahsil seviyesi, varlık seviyesi gibi yara aciliyet gibi belirli kriterlerle başlayacak. Ben şuna inanıyorum; Türkiye'nin dinamizmine dinamizm katacaktır. Ama bu mülteci, göçmen probleminden sorumlu bir Başbakan Yardımcısı olarak da benim işim olağanüstü artacaktır. Birçok idari, sosyal, hukuki başka meseleler olacaktır. Valilerimizle o konuları, belediye başkanlarıyla birlikte alt yapı sorunlarını planlamamız gerekecektir. Bizim istediğimiz şudur aslında; hiç kimse vatandaşı olduğu ülkenin vatandaşlığını bırakmaz, kendi ülkesinde vatandaşlık statüsü devam etsin ama bizde de çifte vatandaş olabilsin. Ayrıca bir dram var ortada. Yanlış aklımda kalmadıysa 152 bin Suriyeli çocuk Türkiye'de doğdu. 152 bin çocuk, Suriye'de her şey düzelirse, barış ve huzur gelirse, demokrasi gelirse Suriye'ye döndüklerinde Suriye topraklarda dışında doğdukları için de zaten vatandaş kabul edilebilecekler."

'ASİMİLASYON PEŞİNDE OLMAYACAĞIZ'

Kaynak, Türkiye'nin asimilasyon hedefinde ve peşinde olmayacağını uyumlaştırıcı politika izleyeceğini ifade ederek, "Bu vatandaşlık meselesini, inşallah biz süreci hep beraber iyi yönetirsek Türkiye'ye ilave bir dinamizm kazandıracaktır. Ama biz şuna inanıyoruz; bizim milletimiz 1860'larda başlayan Kafkas göç hareketinden sonra, Balkanlar'dan sonra, Afganları kabulünü yaptı, Bulgaristan'daki soydaşlarımızı yaptı. Bizim devletimiz ve milletimiz hiç bir zaman vatandaşlık yada ikamet izni verilen kitlelere, nüfusa yönelik asimilasyoncu bir politika takip etmedi. Ancak uyumlaştırıcı bir politika takip etti. Tekrar ediyorum; asimilasyon hedefinde, asimilasyon peşinde olmayacağız. Bizim milletimizde uyum konusunda tabi ki gayretli olacağız. Ama herkese tavsiyemiz o ki hem bizim yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza, hem de bizim kabul edeceğimiz insanlara çifte vatandaşlık daha tercih edilmesi lazım" diye konuştu.

'BAKANLAR KURULU'NDA DEĞERLENDİRİLEREK KABUL EDİLECEKLER'

Suriyelilerin valiliklere yapacağı vatandaşların taleplerinin, İçişleri Bakanlığı'nda eğitim ve varlık seviyeleri ile suç ve teröre karışanlar gibi belirli kriterlerden geçirilerek Bakanlar Kurulu'nda kabul edileceğini anlatan Veysi Kaynak, şunları söyledi:

"İçişleri Bakanlığımız çalışıyor. Zannediyorum valiliklerimiz yakın zamanda İçişleri Bakanlığımıza bilgi akışını sağlayacaklar. Talep edenin talebine bağlı, o yüzden sayıyı şuanda bilme, söyleme şansına sahip değiliz. Yani kim talep ediyor? Hepsinin talep etmesini beklemek doğru değil. Talep eden herkesi kabul etmemiz de doğru değil. İşte suça karışmış, teröre bulaşmış olan gibi birçok kriteri koymak lazım. Bizim devletimizin, milletimizin bekasını düşünmemiz elbette gerekiyor. Onun için de hastalıklı bünyemize, hastalıklı virüsleri, unsurları taşımadan tedbirlerini alarak bu kişileri gerçekleştireceğiz. Talepler oldukça valiliklerimize, valiliklerimiz de bunu bakanlığımıza iletecek. Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilerek kabul edilecekler. Dolayısıyla inşallah bu meseleyi sorunsuz, sancısız, bir çözüme kavuştururuz."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr