Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, BBC'den Nefise Kohnavard'a verdiği röportajda, Türkiye'deki çözüm sürecinin yeniden başlaması için taraflara yardıma hazır olduklarını söyledi.

Bağımsızlık amaçlarıyla ilgili, "Kürdistan'ın bağımsızlık sürecini hiçbir güç durduramaz" diye konuşan Barzani, PKK'nin Sincar'dan ayrılması gerektiğini de belirtti.

'KÜRTLER MERKEZİ YÖNETİMLE DİYALOG KURMALI'

Barzani Türkiye'de çatışma süreciyle ilgili "Türkiye'deki durumla ilgili çok kaygılıyım" dedi ve şu yorumlarda bulundu:

"Türkiye'de barış sürecini destekliyoruz ve müzakerelerin yeniden başlaması için iki tarafa da yardım etmek için ne yapabiliyorsak yapmaya hazırız. İran'da da karşılıklı ve barışçıl bir anlaşmaya varmalarını umuyoruz.

"Kürtleri inkar etme zamanı geçti ve bu, hiçbir ülkeye fayda sağlamayacak ancak, Kürtlerin de, haklarını elde etmek ve kendi kimliklerini korumak amacıyla merkezi yönetimle barışçıl bir diyalog için bir yol bulmaları gerekiyor".

'BAĞIMSIZLIK HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIZ'

Barzani, bağımsızlık hedeflerinin sürüp sürmediğine dair soruya cevaben ise, "Hiç kimse, hiçbir güç Kürtlerin bağımsızlık sürecinin durduramaz" dedi ve ekledi:

"Ancak her zaman bunu savaşla değil müzakereyle yapmak istediğimi söyledim. Bu müzakerenin diğer tarafı Bağdat'tır. Bu hedefe ulaşabileceğimizi düşünüyorum ve herkes bundan faydalanacaktır."

"2003'ten sonra müttefiklerimizin yardımıyla, gerçek bir ortaklığımızın olacağını umuyorduk ancak hükümet bütçemizi kesti. Tüm söylediğim şu ki, eğer iyi ortak olamıyorsak o zaman iyi komşular olalım".

'DİĞER ÜLKELERDEKİ KÜRTLERİ CESARETLENDİRECEĞİZ'

Barzani, olası bir bağımsızlık durumda İran, Türkiye ve Suriye'deki Kürtleri kendilerine katılmaya davet edip etmeyeceklerine dair soruya şu cevabı verdi:

"Diğer Kürtlerin merkezi hükümetleriyle iyi ve barışçıl ilişikler kurduklarını görmek istiyoruz. (…) Diğer Kürtlerden bize katılmalarını istemeyeceğiz ancak onları, hükümetleriyle, müzakereler üzerinden, çaba göstermeleri ve haklarına ulaşmaları için cesaretlendireceğiz".

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr