Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, beraberindeki baro başkanları ile Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti. Darbe girişimini işgal girişimi olarak nitelendiren Feyzioğlu, “Zatı âliniz, bu işgal girişiminin püskürtülmesinde liderlik görevi yapmıştır. Sizin ve Başbakan’ın açıklamalarını dinlediğimizde yüreğimiz ferahladı. Bu girişimin püskürtüleceğine inancımız arttı” dedi.

Kabul, normalde basın toplantılarının düzenlendiği salonda gerçekleştirildi. Feyzioğlu’nun yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ithafen “Zatı âliniz, bu işgal girişiminin püskürtülmesinde liderlik görevi yapmıştır. Türkiye Cumhuriyet o gece bir büyük felaketin, muhtemel bir iç savaşın eşiğinden dönmüştür. Sizin de isabetle işaret ettiğiniz üzere tehlike henüz geçmemiştir. İşgale karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin arkasında saf tutmak hepimizin asli görevidir” diye konuştu. TBB olarak 79 baro, darbe gecesi demokrasiden yana tavırlarını belirttiklerini kaydeden Feyzioğlu, “(Erdoğan’a) Sizin ve Başbakanın açıklamalarını dinlediğimizde yüreğimiz ferahladı. Bu girişimin püskürtüleceğine inancımız arttı” dedi. Feyzioğlu, “Adil yargılama, savunma, avukatın yardımından yararlanma, haksız yere lekelenmeme, suçsuzluk karinesi haklarına azami saygı gösterilmesinde büyük bir fayda vardır. Bu hakların ihlali öncelikle FETÖ’ye ve onunla işbirliği içinde oluduğunu çeşitli vesilelerle gördüğümüz bölücü örgüte yarayacaktır” uyarısında bulundu.

Batı’ya eleştiri

Batı’ya seslenen Erdoğan, Batılı devlet başkanlarının ziyarete gelmediğini kaydederek, idam tartışmalarına ilişkin olarak “Bizdeki birkaç aylık FETÖ, PKK, DAİŞ’in terör eylemleri Avrupa’nın herhangi bir yerinde yaşansa idamı getirirler, kesintisiz OHAL ilan ederler. 3 aylık ilan edildi, onu bile tartışmaya başladılar” dedi.

Alternatif açılış yok

Buluşmanın ardından “Size bir müjdem var” diyen Feyzioğlu, “Artık alternatif adli yıl açılışları olmasın diye düşünmüştük. 16’nın Türkiye’si 14’ün gibi olmaz diye düşündük. Öyle zannediyorum ki Yargıtay Başkanı ile ortak düzenleyeceğiz adli yıl açılış törenini. Bu sembolik ama çok değerli bir adım. Bu eylülde umut ediyorum birlikteyiz” şeklinde konuştu.

9 Baro gitmedi

Saray’daki davete 9 baro başkanı katılmadı. Ankara Baro Başkanı Hakan Canduran, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal, Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe, Adana Baro Başkanı Mengücek Çıtırık, Ağrı Baro Başkanı Ali Artuk, Antalya Baro Başkanı Alpertunga Bacanlı ve Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç Saray’a çıkmadı.

2014'teki olay: YANLIŞ KONUŞUYORSUN

10 Mayıs 2014 tarihinde Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümünde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yaptığı uzun ve eleştirel konuşmaya dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tepki göstermiş ve salonu terk etmişti. Feyzioğlu’nun konuşmasını “Yanlış konuşuyorsun” diyerek oturduğu yerden bölen Erdoğan’a Feyzioğlu da “Neyi yanlış konuşuyorum sayın Başbakan’ım” diye sormuştu. Bunun üzerine dönemin Başbakanı Erdoğan da “Böyle bir edepsizlik olmaz ki” demişti. Bunun üzerine Feyzioğlu, kürsüden “Ben edepsizlik yapmadım, kimseye de edepsizlik yapıyorsun demeyi kendime yakıştırmam. Çok yapıcı bir konuşmaydı” yanıtını vermişti. Bu tartışmanın ardından adli yıl açılış töreni yasayla kaldırılmıştı. Feyzioğlu konuşmasında basın özgürlüğü, 1 Mayıs’taki polis şiddeti, yolsuzluk soruşturmaları ve adil yargılama eleştirisi yapmıştı.

TÜRKAN ELÇİ: Orada bir baro başkanı eksik

Katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Twitter hesabından Erdoğan’ın baro başkanlarına seslendiği fotoğrafla beraber, “Milletin evi dediğiniz Külliyenizdeki baro başkanları toplantınızda bir baro başkanı eksik. Çünkü faili meçhul” ifadelerini paylaştı. Elçi soruşturmasında, geçen mayıs ayında yapılan son olay yeri inceleme ve keşif çalışmasının, bilirkişi raporunda ölüme neden olan atışın nasıl gerçekleştiğinin “tıbben ve fiziken bilinemeyeceği” belirtilmişti.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr