Binlerce kişinin katıldığı mitingde, AKP’nin Suriye politikası eleştirildi.

Emek ve Demokrasi için Güç Birliği tarafından Bakırköy Halk Pazarı Meydanı’nda düzenlenen mitingte barış çağrısı yapılarak “Kürt sorununda; ölüm, kan ve gözyaşı dışında bir sonuç üretmeyen savaş ve şiddet odaklı politikaların derhal terk edilmesini, barışçıl ve demokratik yollarla çözüm için gerekli adımların acilen atılmasını, çatışmanın bitmesini diyaloğun başlamasını istiyoruz.Bizler, ülkemizin geleceğine sahip çıkmak, demokrasiyi, laikliği, bağımsızlığı, barışı, eşitliği, özgürlüğü, adaleti savunmak ve gerçek kılmak için omuz omuza olmaya devam edeceğiz” denildi.

DİSK, KESK, TMMOB,TTB, HDP, EMEP, DBP, ESP, Haziran Hareketi, Halkevleri, İHD ve ABF’nin de aralarında olduğu çok sayıda meslek örgütü, siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün oluşturduğu “Emek ve Demokrasi için Güç Birliği” tarafından Bakırköy Halk Pazarı Meydanı’nda “Faşizme, darbelere ve savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz” başlıklı miting düzenlendi. Mitinge aralarında HDP Eş Genel Başkanı Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Garo Paylan, Sezai Temelli, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanları Lami Özgen ve Şaziye Köse, TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel’in bulunduğu binlerce kişi katıldı.

Miting Ankara ve Suruç başta olmak üzere çeşitli saldırılarda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlandı. Emek ve Demokrasi için Güç Birliği adına ortak açıklamayı okuyan KESK Dönem Sözcüsü Fadime Koçak, AKP’nin yanlış Suriye politikasını derinleştirdiğini belirterek “Ülkeyi yönetenlerin Suriye politikalarında yanlışta ısrar etmesi hem Suriye hem de Türkiye halklarına büyük zararlar vermeye devam etmektedir. Hala kadınlar, çocuklar, gençler ölüyor, sakat kalıyor salgın hastalıklar evsizler ve sığınmacılar çoğalıyor. Çağdışı cihatçı IŞİD vb. örgütler en çok kadınların hayatını cehenneme çeviriyor” dedi.

‘ÜLKEMİZ YANGIN YERİ’

Türkiye’de 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun diyemediklerini söyleyen Koçak “Ülkemiz yangın yeri. Çatışma gözyaşı ve acı dört bir yanımızı sardı. AKP’nin yıllarca iktidar ortağı olan cemaat, 15 Temmuz’da kanlı darbe girişimi ile ülkenin geleceğine el koymak istedi. Cemaatin kanlı planlarının boşa çıkarılması, darbe girişiminin bastırılmış olması Türkiye’nin içine sürüklendiği karanlığı ortadan kaldırmadı.

AKP darbe ortamının oluşturduğu atmosferi faşizan, sömürücü ve savaş yanlısı dikta rejimini derinleştirmek için fırsata dönüştürdü. İktidar antidemokratik OHAL uygulamalarını ‘Milli mutubakat’ ile maskelemeye çalıştı. Ülkemizin içinde bulunduğu tablo ortada: Askeri darbe girişiminde ölen yüzlerce insanımız, demokrasiyi askıya alan sivil darbeler, OHAL ilanı, kitlesel gözaltılar ve tutuklamalar, işten çıkarmalar, iş güvencesinin ortadan kaldırılması, Alevilere yönelik mezhepçi dayatmalar, laiklik karşıtı gerici politikalarda kaygı verici artış yaşandı” diye konuştu. 2015 yılının Haziran ayından bu yana ‘Ya biz ya kaos’ denilerek ülkenin bitmek bilmeyen bir çatışmasının içine sokulduğunu anlatan Koçak, “Yarın ülkemizin geleceğine sahip çıkmak, demokrasiyi, laikliği, bağımsızlığı, barışı, eşitliği, özgürlüğü, adaleti savunmak ve gerçek kılmak için omuz omuza olmaya devam edeceğiz” dedi. Aynı açıklamayı Kürtçe olarak ise Feremez Erkan okudu.

‘EKONOMİK PAKET ÇÖZÜM OLMUYOR'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş mitingde yaptığı açıklamada “Kürt sorunu Türkiye’nin en önemli ve en eski sorunudur. Sadece bir başlıkta ele alınabilecek bir mesele olmadığını artık Türkiye’nin tamamı biliyor. Konunun siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel yönleri vardır. Her biri bütünlüklü bir paket çerçevesinde ele alınıp hayata geçirilirse eminim ki çok kısa sürede bu sorunu çözebiliriz. Konunun sadece ekonomik boyutunu görüp, diğer boyutlarını es geçmek, Başbakanın deyimiyle ‘çözüm mözüm yok kardeşim’ anlayışının resmidir. ‘Çözüm mözüm yok’ diyen bir Başbakan, bundan sonra ölüm var, kan var demek istiyor. HDP olarak biz bunu kabul etmediğimizi yüksek sesle ifade ediyoruz. Şu ana kadar Diyarbakır’da ekonomik paket açıklamayan hiçbir Başbakan yoktur. Fakat bu, sorunu çözmedi ve çözmeyecek” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr