Taraf Gazetesi'nin 28 Kasım 2013 tarihli sayısında "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" manşetine konu olan haberle ilgili olarak, haberi yazan gazeteci Mehmet Baransu ile gazetenin eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Murat Şevki Çoban hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

MİT VE MGK AVUKATI DA KATILDI

Kartal'daki Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 5. duruşmasında, başka suçtan tutuklu olan Mehmet Baransu ile avukatları hazır bulundu. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşavirliği avukatlarının da katıldığı duruşmayı Baransu'nun eşi Nesibe Baransu da izledi.
 
"SAVUNMAM 7-8 ST SÜRECEK"

Duruşmada, iddianameye delil olarak belirtilen ve adli emanette bulunan dava konusu gazeteler Baransu ve avukatlarınca incelendi. Bunun üzerine söz alan Baransu'nun avukatı Sercan Sakallı, duruşmanın normalde 14.00'te başlayacağını belirterek, "Saat 17.20... Yaklaşık 3,5 saate yakın bir süredir bekliyoruz. Uzun bir savunma olacak ve bölünmemesi için ileri bir tarihe ertelenmesini talep ederiz" dedi. Baransu da avukatının talebine katıldığını ifade ederek, "Savunmadan kaçtığım yok. Hazırlıklı geldim. Ancak öyle tahmin ediyorum ki savunmam 7-8 saat sürecek. Boş bir gün verirseniz uzun bir savunma yapacağım" diye konuştu.

MGK Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşavirliği avukatı Emel Bulak ise Ankara'dan geldiğini kaydederek talebin reddedilmesini istedi.
 
'ŞİKE SORUŞTURMASINDA KUMPAS' OPERASYONU

Mahkeme heyeti talebi değerlendirmek üzere müzakere odasına çekildiğinde, Baransu arkasını dönerek, izleyicilerin bulunduğu yerde oturan eşi Nesibe Baransu ile bir süre konuştu. Baransu, eşine, 'Şike soruşturmasında kumpas' iddialarına ilişkin operasyon yapıldığını belirterek, "Ben de var mıyım?" diye sordu. Bunun üzerine Nesibe Baransu, "Var mısın?" şeklinde soru yöneltti. Mehmet Baransu da eşini "Bilmiyorum" şeklinde yanıtladı.
 
DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, diğer dosyaların uzun sürmesi nedeniyle duruşmanın geç başladığını belirtti. Avukatların duruşmayı geniş zamanda ve başka bir gün yapma taleplerinin kabulüne karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN...

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçen yıl hazırlanan ve Mehmet Baransu ile birlikte Taraf Gazetesi'nin eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Murat Şevki Çoban'ın da şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, MİT 'ihbar eden' sıfatını taşıyor.

İddianamede, Mehmet Baransu'nun 28 Kasım 2013 tarihli Taraf Gazetesi'nde "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" başlıklı haberde, nitelik itibariyle gizli kalması gereken 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısı kararını manşetten yayınladığı ve bu yayınlarını ilerleyen günlerde de devam ettirdiği vurgulandı.

Murat Şevki Çoban'ın da, Sorumlu Yazıişleri Müdürü olmasından kaynaklı, Baransu ile birlikte devletin güvenliği veya iç-dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini basın yayın yoluyla ifşa ettiği öne sürüldü.

52'ŞER YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri ifşa etmek suretiyle suç işledikleri kaydedilen sanıkların, "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme", "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgiyi basın yoluyla ifşa etme" suçlarını işledikleri belirtildi. Mehmet Baransu ve Murat Şevki Çoban hakkında 26'şar yıldan 52'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr