İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Faruk Söker, belgelerin yayınlandığı dönemin Taraf gazetesi sorumlularının da aralarında bulunduğu 5 kişiyle ilgili 276 sayfalık iddianame hazırlamıştı. İddianamede Mehmet Baransu ile Tuncay Opçin için de 75 yıla kadar hapis isteniyor. Opçin, yurt dışında bulunduğu için duruşmaya katılmıyor.

Duruşmadan notlar:

- Duruşmaya, 276 sayfalık iddianamenin okunması ile başlandı.

- İddianamede Yasemin Çongar'ın Tuncay Opçin ile gizli belgeler için 5-6 kez görüştüğü iddia ediliyor.

- Avukat Veysel Ok: Bize verilen iddianame ile burada okunan iddianame farklı. Yasemin Çongar'ın Tuncay Opçin ile görüştüğü yönünde hiçbir ifade veya savcılık beyanı yok. Müvekkilim Çongar'ın hayatı boyunca Tuncay Opçin'le karşılaşma ihtimali yok.

- İtirazlar doğrultusunda duruşmanın sesli ve görüntülü olarak kaydedilmesine karar verildi.

Mehmet Baransu: Ben bu iddianamenin hiçbir yerinde hükümeti yıkmaya yönelik bir faaliyet içerisinde olduğumu okumadım ama burada okunan özette hükümeti yıkmaya yönelik faaliyet içerisinde bulunduğum söylendi. Bu iddianamede 1000'e yakın yanlış bilgi var. İddianamenin hiçbir ekini göndermediniz. Haftada bir gün 20 dakika avukatla görüşme süresi verdiniz. Hakkımda 70 dava var. Bir saniyede bir davayı görüşmem lazım.

Balyoz davası sanıkları Hakan Büyük, Kadir Sağdıç ve Ahmet Zeki Üçok davaya müdahil olmayı talep etti.

Baransu: 15 Temmuz'da olanlar benim yayınladığım 'Balyoz Darbe Planı' ses kayıtlarında var. Açın dinleyin. Çetin Doğan'ın ses kayıtlarını dinleyin. Balyoz darbe planı benim bugün yine elime geçse yine yayınlarım. Egemen harekatından siz konuşmuyorsunuz darbeyi konuşuyorsunuz

Bağımsız Gazetecilik Platformu P24 Yönetim Kurulu üyesi Yasemin Çongar, çok sayıda yabancı gazeteci, aralarında PEN'in de bulunduğu uluslararası yazar ve gazetecilik örgütleriyle Belçika, İtalya, İsviçre, İsveç, Almanya ve Danimarka konsolosluk temsilcileri Çağlayan Adliyesi'ne geldi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yazar Perihan Mağden, gazeteci Tuğba Tekerek de duruşmayı takip eden isimler arasında yer alıyor.

İddianamede, soruşturma konusunun, İstanbul 1. Ordu Karargahı'nda "çok gizli, gizli" ibareleri ile yüksek güvenlikli kozmik odalarda korunması gereken, "devletin güvenliğine iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaların kısmen veya tamamen yok edilmesi, imha edilmesi, çalınması, bulundukları yerden gizlice alınması, temin edilmesi, açıklanması" suçlamalarının olduğu belirtilerek, Tuncay Opçin'in 'Paralel Yapı' yöneticisi, Mehmet Baransu'nun ise örgütün üyesi olduğu yönünde kamu davasının açılmasını gerektirecek nitelikte ciddi deliller bulunduğu öne sürülüyor.

Opçin ve Baransu'nun, temin ettikleri belge ve vesikaların, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, ve Yıldıray Oğur aracılığıyla Taraf gazetesinde yayımlanmasını sağladıkları ve 'Paralel Yapı'da yapılandıkları ileri sürülen iddianamede, Altan, Çongar ve Oğur'un, bu yapıyla bağlantılı olmadıkları vurgulanıyor.

Baransu tutuklanmıştı 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Balyoz davasında kumpas soruşturması kapsamında, Taraf gazetesi eski yazarı Mehmet Baransu, “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme” suçlarından tutuklanmıştı.

236 sanık beraat etmişti

Aralarında emekli orgeneraller Çetin Doğan, Özden Örnek, Bilgin Balanlı, Halil İbrahim Fırtına, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan’ın bulunduğu 236 sanığın geçen yıl beraat ettiği Balyoz davasında alınan bilirkişi raporu yargılamaya konu iki CD üzerindeki yazıların aletle yazıldığını ortaya çıkarmıştı. CD üzerindeki yazıların eski 1. Ordu Harekât Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri’ye ait olduğu iddia ediliyordu. Dava dosyasına giren bir diğer bilirkişi raporunda ise CD’lerin içindeki dokümanların saat ve tarih bilgileri üzerinde oynandığı, 5 No’lu harddiske ise söz konusu dokümanların Temmuz 2009’dan sonra yüklendiği ifade edilmişti. Söz konusu deliller gazeteci Mehmet Baransu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilmişti.

   Kaynak: Cumhuriyet.com.tr