Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Baluken, bir soru üzerine Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), HDP ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklara ilişkin başvurusunu reddetmesiyle ilgili “Anayasa Mahkemesinin bu kadar hızlı karar vermesini, gerekli inceleme süreçlerini tüketmeden alelacele karar vermesini doğrusu son derece manidar buluyoruz” dedi.

Baluken, asgari hukuk kriterlerinin işletilmiş olması durumunda ret kararının verilmemiş olması gerektiğini söyledi.

Ayrıntılı değerlendirme için mahkemenin gerekçeli kararını bekleyeceklerini dile getiren Baluken, Anayasa Mahkemesi’nin işlettiği sürecin hızlı olduğunu ve bu süreçte baskı altına alındığını söyledi.

“Metni imzaya açacağız”

Hukuki sürecin bitmediğini, yaptıkları başvurunun Anayasa’nın 85. maddesi kapsamında olduğunu, hukuki süreçle ilgili diğer yöntemleri devreye sokacaklarını belirten Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kanunu onaylaması ve Resmi Gazete yayımından sonra 110 milletvekilinin başvurusu için hazırladıkları metni imzaya açacaklarını anlattı.

“AİHM’e gideceğiz”

Baluken, soruşturma veya yargılama süreçleri devreye girdiğinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapacaklarını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceklerini açıkladı.

“Daha kötü bir şaka”

Bir gazetecinin, “Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in güneydoğunun rehabilitasyonu için görevlendirilmesi yönünde haberleri nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Baluken şu yanıtı verdi:

“Doğrusu Erdoğan’ın Fransız polisini kınamasından daha kötü bir şaka olarak değerlendirebiliriz. AKP’nin Kürt meselesiyle ilgili samimiyetini ve ciddiyetini ortaya koyan bir tutumdur.”

“HDP’nin tavrı son derece net ve ilkesel”

Almanya Federal Meclisinde Ermeni Soykırımı tasarısının kabul edilmesine ilişkin tasarıya karşı Mecliste ortak açıklamaya imza atmamalarının sorulması üzerine Baluken, şunları söyledi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1915 olayları başta olmak üzere bu topraklarda yaşanan bütün acılarla, felaketlerle, katliam süreçleriyle ilgili bir yüzleşme sürecini mutlaka işletmelidir. Bunu işletmediği sürece, dünya parlamentolarından gelen karar tasarılarının ortak deklarasyon metinleriyle kınama asla bir çözüm yöntemi olamaz.

“İttihat ve Terakki zihniyetinin AKP, CHP ve MHP ittifakı tarafından kayıtsız şartsız bir şekilde savunulduğunu, buna karşı da ezilen halkların hakikatlerinin ortaya çıkarılmasıyla ilgili sorumluluğun da HDP’de olduğunu düşünüyoruz. HDP’nin ortaya koyduğu tavır son derece net ve ilkeseldir.”

Hurşit Külter

Baluken, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’den 8 gündür haber alınamadığını belirterek, “Zorla kaybettirildiği endişesini taşıyor ve hükümete iletiyoruz ama Başbakan veya hükümetten bir açıklama yapılmış değil” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr