Arabuluculuk Merkezi'nin açılışını, Bakırköy Adalet Sarayı Başsavcısı Salih Hatipoğlu ve Adalet Bakanlığı Uyuşmazlık Daire Başkanı Hakan Öztatar yaptı.

Hatipoğlu ile Öztarar'ın kurdela keserek yaptığı açılışa, adliyede görevli savcılar ve hakimler de katıldı.

Açılıştan sonra arabuluculuk odasında basına bilgi verildi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, Türkiye'nin gün geçtikte mevzuatını ilerletmeyi ve değiştirmeyi amaçladığını belirterek, “Davaları azaltma sorusuna cevap aramaktadır. Daha önce uzlaştırma müessesini geliştirmeye çalıştığımız gibi, şimdi de arabuluculuk müessesesi geliştirilmeye çalışılıyor. Bunun bir önayağı olarak burada küçük bir büro açtık, biraz kıt imkanlar içerisinde" dedi.


"ARABULUCULUK ADALETE HIZLI ERİŞİMİN BİR ADI"

Adalet Bakanlığı Uyuşmazlık Daire Başkanı Hakan Öztatar da arabuluculuk sistemini tanıttı. Arabuluculuk müessesesinin esasında adalete hızlı erişimin bir adı olduğunu vurgulayan Öztatar, “Bugün bir dava, yargı sistemi çok daha iyi olan ülkeler dahil olmak üzere 200 ile 400 gün arasındaki bir süreçte ancak bitirilebiliyor. Oysa arabuluculuk süreci ile bazen 1 günde, bazen 2 günde, bazen 1 hafta gibi çok kısa sürede sorunun çözümlenmesi hedeflenmekte. Bu anlamda baktığımızda, 200 gün ile 400 gün arasında çözülen dava yoluna göre, 1 gün ile 10 gün arasında çözülen bir arabuluculuk yolu hızlı adalete erişim anlamında çok önemli. Bugün yargının uzun sürmesi ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. İşte bu sorunun çözümü için çok ciddi bir alternatif olarak da arabuluculuk sistemi görülmekte" diye konuştu. .

"DAVA SON ÇARE"

Hakan Öztatar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu anlamda, şu anda davası devam eden vatandaşlarımız da dahil olmak üzere, dava açan bütün vatandaşlarımıza diyoruz ki; dava son çare. Gelin önce arabuluculukla bu sorun barışçıl şekilde ve çok daha kısa bir sürede iki taraf kendi kararını vermek suretiyle çözümlensin."

"1,5 YIL İÇİNDE 1,5 MİLYON DOSYANIN ARABULUCULUKLA ÇÖZÜMLENMESİ HEDEFLENİYOR"

"Gelişmiş olan ülkelerde çok yoğun bir uygulama var. Bugün İngiltere'de 1,5 milyona yakın uyuşmazlığın yüzde 98'i dava dışı yollarla çözümlenmekte, sadece yüzde 2'si dava yoluna gitmekte. Bugün bizde herhangi bir filtreleme yok. Hemen hemen yüzde 99'a yakını dava yoluna gitmekte. Bu, iş yükünün de artırım sebebi. 1,5 yıl içinde yaklaşık 1 ile 1,5 milyon dosyanın arabuluculukla çözümlenmesi hedeflenmekte."

"ŞU ANDA 6 BİN 500 ARABULUCUMUZ VAR"

"Şu anda 6 bin 500 arabulucumuz var, Türkiye'de eğitim aldı. Bu sayı gün geçtikçe artmakta. 71 ilimizde arabulucularımız artık var. 30'a yakın arabuluculuk derneğimiz var. Bu derneklerde bine yakın arkadaşımız arabuluculuk için çalışmakta, bu anlamda yeni bir meslek doğmuş durumda. Şu ana kadar arabuluculukta başarı oranımız yüzde 98. Bu bir dünya rekoru. Dünyada yüzde 70-75 civarında.

İşçi-işveren uyuşmazlıklarındaki başarı oranımız yüzde 100. Şu anda 1.250 tane işçi-işveren uyuşmazlığı çözdük. Bir tanesi bile anlaşmadan o masadan kalkmadı.

Zorunlu arabuluculuğa da yavaş yavaş hazırlanıyoruz. Yarın zorunlu arabuluculuk geldiğinde insanlar buraya başvuracak, buradan taraflara bir arabulucu atanacak. Arabuluculuk ücretleri ikiye ayrılıyor; değeri mal ve parayla ifade edilen konularda yüzde 6. Bunun yüzde 3'ünü bir taraf, yüzde 3'ünü diğer taraf ödüyor. Bir de seans ücretlerimiz var. Bir ticari davada saati 180 TL, 2 saati 360 TL. Bugün bir dava açtığınızda gider avansı ödemek zorundasınız. Yaklaşık 1.000 TL. Bu anlamda arabuluculuk ekonomik bir sistem. Sadece arabuluculuk ücreti var, bunu da taraflar eşit olarak ödüyor."


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr