Maliye Bakanı Naci Ağbal, CHP Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Bülent Kuşoğlu’nun komisyonda yönelttiği sorulara yazılı yanıt verdi. Kuşoğlu, Ağbal’a seçimden önce ekim ayında yayımlanan 2016-2018 dönemi Orta Vadeli Program’da (OVP) bütçe büyüklüğünün 540 milyar lirayken, seçimden sonra yayımlanan 2016-2018 dönemi OVP’de bütçe büyüklüğünün 570 milyar liraya çıktığına dikkat çekti. Bütçe açığında da yüzde 100 artış meydana geldiğine işaret eden Kuşoğlu, Ağbal’dan bilgi istedi.

Fatura yurttaşa

Ağbal’ın verdiği yanıta göre, seçim öncesinde yayımlanan OVP’de bütçe açığı 15.4 milyar liraydı. Ocakta güncellenen OVP’de ise bütçe açığı 29.7 milyar liraya yükseldi. Yanıta göre hükümetin seçim vaatleri ile asgari ücrete yapılan 300 liralık zammın maliyeti 15.5 milyar lira oldu. Buna karşın bütçe gelirlerinde de 15.4 milyar liralık bir artış meydana geldi. Bu artış vergi gelirlerindeki artıştan kaynaklandı.

Üstelik vergi gelirlerindeki artışın önemli bir bölümü de doğrudan yurttaşlardan alınan dolaylı vergilerden gelecek. Vergi gelirlerinde hedeflenen 15 milyar liralık artışın 3.1 milyar lirası gelir vergisi, 2 milyar lirası kurumlar vergisi, 6.1 milyar lirası özel tüketim vergisi, 1.8 milyar lirası dahilde alınan KDV, 2.8 milyar lirası ithalde alınan KDV tahsilatlarında beklenen artıştan kaynaklandı.

Bülent Kuşoğlu, hükümetin bir eliyle verdiğini, diğer eliyle geri aldığına dikkat çekerek, “Hükümet asgari ücrete zam olarak verdiğini, vergilerle geri aldığını itiraf etti” dedi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr