HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yüzde 90’ı kamulaştırılan Sur’un inşası konusunda koordinasyonu yapacak Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’la yaptığı görüşmede vatandaşların mağdur edilmeyeceği sözünü aldı. HDP’li Tan, Bakan Yılmaz’ın “Vatandaşın istemediği bir şey yapılmayacak. Kamulaştırmalarda istek ve uzlaşma esas alınacak. Alternatif konut edinme seçenekleri sunulacak. Kendi yerinde kalmak isteyen kendi yerinde kalacak. Yeni yapılacak her inşa 2012’deki Sur koruma imar planına uygun olacak” dediğini ifade etti. HDP’li Tan, Sur’daki süreci takip etmek için HDP bünyesinde bir komisyon kurulmasını da talep etti.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde üç ayı aşkın süre devam eden operasyonların ardından ilçede büyük hasar meydana gelmiş, Bakanlar Kurulu kararıyla Sur’un yaklaşık yüzde 90’ı kamulaştırılmıştı. Kamulaştırma kararının ardından HDP ile hükümet arasında aylar sonra bu konuda bir temas gerçekleşti. HDP ile hükümet arasında 7 Haziran’dan bu yana HDP ile hükümet arasında kesilen diyaloğa karşın HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Sur’un yeniden inşası konusunda koordinasyonu yürütecek Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüştü. Görüşme hakkında Cumhuriyet’e bilgi veren HDP’li Tan, Sur’un yeniden imarı konusunda vatandaşın mağdur olmaması gerektiğini vurguladı. Sur’da yapılacak yıkımın ve inşanın her aşamasında zaten mağdur olan vatandaşın tekrar mağdur edilmemesi gerektiğini ifade etti. Sur’daki konut durumunu Bakan Yılmaz’a anlattığını ifade eden Tan, madde madde bu konuda bakana bilgi verdiğini kaydetti.

‘Yıkarken ve yaparken mağdur etmeyin’
HDP’li Tan, Sur’un yıkımı konusunda dikkat edilecek hususların bulunduğu gibi yapımı sırasında da dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğunu ifade etti. Kamulaştırma kararının ardından Sur’un yıkımı sırasında vatandaşın asla mağdur edilmemesi gerektiğini Bakan Yılmaz’a ileten Tan, “Yıkarken vatandaşı asla mağdur etmeyin. Vatandaşın mülkü 30 bin TL ediyorsa 40 bin TL; 40 bin TL ediyorsa 50 bin TL verin. Biraz fazla verin, mağdur olmuş zaten” diye konuştu. Vatandaşın ev sahibi olması için konut alternatifi yaratılması gerektiğini kaydeden Tan, “Şu an Sur içinde oturanların yüzde 80’i kiracı, mülk sahibi değil. Kiracının sokağa atılmaması lazım. İki yıl kira desteği verilmeli ve ev sahibi olması için bir imkan tanınmalı” diye konuştu.

‘Bakan Yılmaz önerilerime evet dedi’
Sur içinde ikameti bulunan vatandaşın tapusu ve ruhsatı olup olmamasına bakılmadan hak sahibi olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Tan, “Vatandaş çıkmak istemiyorsa ve kendi toprağında durmak istemiyorsa da ona kendi evini yapması için kredi imkanı sağlanmalı” diye konuştu. Tan, dile getirdiği bu önerilere Bakan Yılmaz’ın “evet” dediğini belirterek, “Yıkarken mağdur etmeyeceksin, vatandaşa zorla bir şeyler yaptırmayacaksın, yaparken de 2012 yılındaki koruma imar planına göre yapacaksın. Bu olması gerekendir” diye konuştu.

‘İstek ve uzlaşma esas alınacak’
Bakan Yılmaz’ın talep edilmesi durumunda Diyarbakır’ın bütün milletvekilleriyle toplantı yapılabileceğini söylediğini kaydeden Tan, Bakan Yılmaz’ın özetle şunları söylediğini ifade etti:
“Vatandaşın istemediği bir şey yapılmayacak. Kamulaştırmalarda istek ve uzlaşma esas alınacak. Alternatif konut edinme seçenekleri sunulacak. Kendi yerinde kalmak isteyen kendi yerinde kalacak. Yeni yapılacak olan her inşa 2012’de kabul edilen Sur koruma imar planına uygun olacak.”

‘Komisyon kurulsun takip edelim’
HDP’li Tan, bu sürecin takipçisi olacağını ve bu ilkelere uygun hareket edilip edilmediğini izleyeceğini ifade etti. Tan, bu kapsamda HDP bünyesinde Diyarbakır milletvekilleri, MYK, PM. Diyarbakır ve Sur belediyesi üyelerinden oluşan bir komisyon kurulmasını partinin yetkili kurullarına önerdi. Tan, HDP bünyesinde bu amaçla kurulacak bir komisyonda her türlü görevi yapmak istedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr