Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlığına bağlı 13 tesisin temel atma törenine katılmak için Giresun’a geldi. Vali Hasan Karahan tarafından karşılanan Bakan Eroğlu, Valilik ziyaretinin ardından basın toplantısı yaptı. Bakanlığının Giresun’a yaptığı yatırımlardan bahseden Eroğlu, bölgede madencilik çalışmaları nedeniyle yaşanan tartışmalarla ilgili soruyu yanıtlarken şunları söyledi:

"Kestirmeden şunu söyleyeyim. Biz bütün Orman ve Su İşleri Bakanlığı vahşi madenciliğe karşıyız. Ama çevreyle uyumlu, tahrip etmeden ve maden aldıktan sonra güzel şekilde orayı tekrar çevreye kazandıracak olan, tabiata kazandıracak olan, çevreci ve tabiatı koruyan madenciliğe evet diyoruz. Zaten bu kanun gereği. Kanun diyor ki, eğer bir maden çıkacaksa ülkenin menfaatleri icabı onun için izin verilir. Daha önce maden alınır ve kaçar gidilirdi. Ama biz şimdi bütün kurumlardan izin aldıktan sonra çevreci bir madencilik yapacaklarını taahhüt ettikleri zaman izin veriyoruz. Bir de ilave olarak 1 Ocak 2008 tarihinde yayınladığımız genelgede bütün madenciler maden izni alırken rekreasyon projesi hazırlıyor. Maden mühendisleri, çevre mühendisleri ve orman mühendisleri bunu hazırlayıp bize sunuyorlar. Ona göre bakıyoruz o şekilde izin veriyoruz. Tabi takdir edersiniz ki bu madenler de çıkacak. Biz açık işletme vermiyoruz. Tünelle gir, madeni yer altından al. Yüzey tahrip olmasın diye gerektiğinde o şekilde karar veriyoruz."

'CERATTEPE'DE FLİYET DURDU'

Bakan Veysel Eroğlu, Artvin Cerattepe'de yaşanan olaylarla ilgili soruya da şöyle yanıt verdi:

"Artık gına geldi. Cerattepe verdiğimiz on binlerce maden ruhsatından birisi sadece. Cerrattepe, Artvin’de bir bakır madeninin olduğu bir alan. Orada açık maden işletmesine müsaade etmedik. Firma önce talepte bulundu açık işletme için. Onun mümkün olmadığını, buranın tahrip olacağını söyledik. Tamamen kapalı galeri işletmesi. Yani tünelle girecek dağın altına, madeni alıp çıkacak. Ayrıca orada kati surette işletme yapmayacak, yani madenin zenginleştirilmesini orada yapmayacak. Çünkü orası tahrip olur. Onu da kabul etmedik. Kamyonlarla malzemeyi taşırken yolda ağaç kesilmesin diye havadan teleferikle taşıyacak. Borçka yolundan Murgul’daki tesise getirip işletecek. Böyle bir karar aldık. Kesilecek ağaç sayısını da 3 bin 500 olarak sınırladık. Bu 50 bin falan değil ve bunun taahhütnamesini aldık. Bir de 'kestiğin her ağaç karşılığında 7 tane boylu fidan dikeceksin' dedik. Ama orada Artvinliler değil de bazı dışarıdan gelenler çeşitli bir takım buna karşı eylemler yaptılar. Hatta sayın Başbakanımız, bütün siyasi partilerin il başkanlarını, milletvekillerini ve sivil toplum kuruluşlarını topladı ve anlattı bunu. Vatandaşa anlatıldığı gibi olmadığını, tedbirler alındığını söyledi. Bu arada ÇED raporuna itiraz edilmiş, itiraz dilekçesi de mahkemede görülüyor. Sayın Başbakanımız da ‘mahkeme neticeleninceye kadar faaliyet dursun’ dedi ve faaliyet şu anda durdu. Bir faaliyet yok. Dolayısıyla karar ancak mahkemeden sonra verilecek."

Bakan Eroğlu, daha sonra Valilik önündeki toplu açılış ve temel atma törenine katıldı. Burada da bakanlığının projelerinden ve yatırımlarından bahseden Bakan Eroğlu, Giresun’a her zaman olduğu gibi heybesinin dolu olarak geldiğini söyledi. Konuşmanın ardından Giresun’daki 13 tesisin toplu açılışı yapıldı.

Giresun Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Geldi, Bakan Eroğlu’na manda yoğurdu hediye etti. Bakan Eroğlu, fidan dağıtımının ardından İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr