Van’da şehitler için düzenlenen törene katılan Bakan Soylu daha sonra helikopterle Şemdinli ilçesi’ndeki Durak Jandarma Karakoluna geldi. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin ile birlikte gelen Bakan Soylu'yu Hakkari Valisi Cüneyi Orhan Toprak, Yüksekova 3'üncü Piyade Tümen Komutanı Tuğgeneral Metin Tokel, İlçe Kaymakamları ve Hakkari Emniyet Müdürü Resul Holoğlu karşıladı. Bakan Soylu ve beraberindekiler savaş alanına dönen bölgede inceleme yaparken kobra tipi 3 helikopter de bölgede sürekli uçuş yaptı. Bakan Soylu, incelemeleri ardından açıklamalarda bulundu. Saldırıyı nefretme kınadıklarını belirten Bakan Soylu, şunları söyledi:

'BU MİLLETİ TANIMIYORLAR'

"Bu saldırı hain ve insanlıktan nasibini almamış sapkın bir eylemdir. Bu eylemi şiddetle kınıyorum. Dünyada görüldüğü her yerde de topluluklara büyük zarar veren tedbirlere rağmen maalesef dün elim bir hadise ile karşı karşıya kaldık. Bu hain ve alçak davranışlar terörle olan mücadelemizi daha etkin bir hale getirmesine neden olacaktır. Kararlılığımızı arttıracak ve özellikle evlatlarımızın, şehitlerimizin, aslanlarımızın, yiğitlerimizin bize emanet ettiği görevin tamamlanma anlayışını bize sağlayacaktır. Huzur için, buradaki insanların rahat bir şekilde yaşamlarını etmin etmek için ve bu bölgenin terörden arındırılabilmesi için, PKK denilen lanet olası örgütün bu bölgede ortaya koymuş olduğu etkinliğin ortadan kaldırılabilmesi için. Evlatlarımız şurada yol kontrolü yapıyorlardı ve bir kamyonetin üzerine koydukları bir bombayla kendisini infillak ettiriyor ve burada da 15 insanın 10’u asker Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 1’i İran vatandışının vefatı ile neticelenen bir bombalı saldırı ile karşı karşıya kalınmıştır.  Kırsalda ortaya koyduğumuz mücadele azmi güvenlik kuvvetlerimizin kararlılığı, milletimizin desteği terör örgütünü biçare durumuna düşürmüştür. Evlatramıza hain bir saldırı gerçekleştirdiler. Nedeni çok net. 15 Temmuz'dan sonra; İstediğimiz gibi hakim oluruz, güvenlik kuvvetlerinde zaafiyet olacak zannettiler. Türkiye Cumhuriyeti devletini, bu milleti tanmıyor ve bilmiyorlar. Bu millet asker bir millettir. Zihniyeti de, anlayışı da birlik beraberlik , kardeşlik ve birarada olmayı gerektiren bir anlayış içerisindedir. 15 Temmuz'dan sonra güvenlik kuvvetlerimiz mücadelelerini tam anlamıyla daha da yükselterek ortaya koymaktadırlar. Bunun şaşkınlığı içerisindeler. Çok zaiyat verdiler, sürekli alanları kırsalda darantılıyor ve özellikle güvenlik kuvvetlerimizin moralleri çok yüksek. Ama böyle alçak ve hain saldırıları yaparak burda bir motivasyon kaybına sebebiye verebilirmiyiz gibi bir anlayışları söz konusudur. Ama bilinmesini isterim ki, karşı karşıya kaldığımız bu menfur saldırılar milletimizi birleştirmektedir.Tek yumruk haline getirmektedir. Özellikle tahmin edemedikleri hem teröristle mücadelede bir Türkiye var, hem de terörizmle mücadelede yani meselenin ekonomik, sosyal, kardeşlik boyutunu sürekli öne getiren, ortaya koyan bir Türkiye tablosu var."

'İHBAR ÇAĞRISI'

Bölge halkına çağrıda da bulunan Bakan Soylu, teröristlerin ve onları destekleyenlerin görüldükleri yerde güvenlik kuvvetlerimize ihbar edilmesini isterken, "Bu ülkemizin birlik ve beraberliğinin teminatıdır. Bunu bekliyoruz. Mümkün olduğunca güvenlik güçlerimiz ellerinden gelen bütün gayretleri ortaya koymaktadırlar. Özellikle yörede son dönemlerde vatandaşla güvenlik kuvvetleri arasındaki işbirliği terör ögütünü çileden çıkarmaktadır. Burada son dönemlerde, terör örgütüne katılım en alt dilimdedir ve en çok kaçış Kandil'dedir. Bu kararlılığımız devam edecektir. Hiç kimsenin endişesi olmasın görev tamamlanacaktır. Tekrar başımız sağ olsun. Bu bölgedeki insanlar kuvvetli, bu meselelerin üzerinde gelebilecek anlayışa da sahiptir. El birliği ile terörü hak ettiği yere gömeceğimizi herkes bilsin. Bu bölgedeki vatandaşlarımızın da başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin" dedi.

Bakan Soylu daha sonra , patlama bölgesinde hayatını kaybeden ve dün gece toprağa verilen 29 yaşındaki Bahri Fırat’ın ailesine taziye ziyaretinde bulunurken, çocuklarını kucağına alarak teselli etti. Köy camisindeki taziye ziyaretinde konuşan Bakan Soylu, "Bu tabloyu görenler bizi birbirimizden ayıramayacaklarını bildikleri için tonlarca patlayıcı ile beraber canlarımızı bizden ayırmak istiyorlar. Ama unuttukları bir şey var. Biz bu dünyayı hesaplıyor değiliz. Bizim için esas olan öteki dünyadır" dedi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr