Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamalarının öne çıkan bölümleri şöyle:

70'li yıllarda kurulan koalisyonlara bakıldığı zaman bir çoklu yapı söz konusuydu. AK Parti reform yapmış ve Türkiye hızla kalkınmıştır. Yönetimde siyasi istikrar varsa Türkiye hızla kalkınıyor. Koalisyon dönemlerinde de Türkiye geriye gidiyor. Koalisyonlara kalıcı bir şekilde son vermenin yolu var mı ? Var. O da başkanlık sistemi. Temsilde adalet çok önemlidir. Şuan temsilde adalet tesadüfen sağlandı ama geçmişte bunun sağlanmadığı zamanlar da oldu. Yüzde 10 barajı söz konusu. Başkanlık sisteminde böyle bir durum da söz konusu olmayacak. Güçlü ülkelere bir bakın! Bugün ABD'de Fransa'da başkanlık sistemi var.

Ortadoğu'da 20 yıl 30 yıl yönetimi eline alanlar var ama bu durum farklı. Orada muhalefet yok istkrar ve reform gücü yok. Güçlü bir hükümet olacak dönem sonuna kadar devam edecek ve reformlar yapacak. Türkiyenin koalisyonlarla baş başa kalmaması için kesinlikle başkanlık sistemi daha uygundur. Tartışmaların da bu zeminde yapılması lazım. Sistemin iyi kurgulanması lazım. Bu noktayı tartışırsak trartışma sağlıklı bir zeminde olur. Bu sistemin otoriter bir yapı olmaması için neler yapılmalı bunları tartışmalıyız. Sistemin 2 temel unsuru temsilde adaleti ve yönetimde istikrarı sağlıyor. AK Parti istisnai bir dönemi yaşıyor. Türkiye bir daha böyle bir fırsatı bulamayabilir. Ateş çemberi içerisindeyiz böyle bir ortamda Türkiye yine iyi gidsiyor. Bu çok önemli. Bugün koalisyon olsaydı terörle mücadelede nasıl bir yol izleyebilirdik. Küresel ekonomi karşısında Türkiye yaprak gibi sallanacak mıydı. Siyasi istikrar sayesinde tüm bu sorunlara karşı sağlıklı bir duruş söz konusu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ KESİNLİKLE DAHA UYGUN"

Çok açık ve net olarak önümüzdeki 10 yıllarda Türkiye'nin tekrar koalisyonlarla baş başa kalmaması, kalkınma yarışında geriye düşmemesi, Türkiye'nin bu anlamda sorunlar yaşamaması için kesinlikle başkanlık sistemi daha uygundur.

"TURİZM SEKTÖRÜ CİDDİ BİÇİMDE ETKİLENİYOR"

Bütün dünyada mülteci konusu, Suriye savaşı konuşuluyor. Suriye göç verince Türkiye haritası da ortaya çıkıyor. Bu risk primimizi artırıyor, turizm sektörünü ciddi biçimde olumsuz etkiliyor.

"DÜNYA BÜYÜK BİR BÜYÜMEYLE SAVAŞIYOR"

Dünya ekonomisi zor bir dönemden geçiyor. 1929'un yanlışlarına düşmedik. Dünya ciddi bir bunalım riski ile karşı karşıyaydı. Bu riske girmemek için ciddi çaba gösterildi. Kamu harcamaları artırıldı, vergiler düşürüldü. Bu bir çok ülkede kamu borcunun milli gelire oranını artırdı. Türkiye'de bir istisna olarak bu oaran azalmıştır.Borç krizi küresel finans krizinin sonrasında çıkan bir krizdir. Bu defa para politikasından bütün alan tüketilmeye çalışıldı. Faiz sıfıra yakın bir noktaya indirildi ve muazzam para basmaya başladılar. Fakat arzulanan rakamlar yakalanamadı. Şuan dünya ekonomisi düşük büyüme ile boğuşuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr