Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Denizli'nin Karahayıt Mahallesi'ndeki Colossae Otel'de 'Girişimci Kadınlar Zirvesi' düzenledi. Zirveye, Türkiye'nin 81 kentinden 300 girişimci kadın katıldı. Etkinliğe Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, TOBB adına Yönetim Kurulu üyesi ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ile girişimci kadınlar katıldı.

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun hasta olduğu için etkinliğe katılamadığı belirtildi. TOBB Yönetim Kurulu üyesi Necdet Özer, Girişimci Kadınlar Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, şöyle dedi:

"Girişimci kadınlara TOBB olarak gerekli desteği veriyoruz ve girişimci kadınların desteklenmesini önemsiyoruz. Toplum olarak, girişimci kadın sayısını arttırmak için elimizden geleni yapmalıyız. Biz bu kurulu kurup çalışmaya başladığımızda Türkiye'de kadın girişimci oranı, 2007 yılında yüzde 6.2'idi. Bu oran yüzde 8.2'ye çıktı. Şimdi kadın girişimci kurumlarımız kurumsallaşmalarını tamamladılar. Müthiş bir birikim sahibi oldular. İnşallah bundan sonra bu artış daha hızlanarak devam edecek. Ben buna yürekten inanıyorum."

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu konuşma yaptığı sırada anne ve babasından söz ederken, gözyaşlarını tutamadı. Ramazanoğlu, Denizli'nin mütevazı bir mahallesinde 3 kız kardeşi ile birlikte yokluklar içerisinde yetiştirildiklerini anlatırken,  "Babam idealistti. Bize okumamız gerektiğini söylerdi. Ben Tıp Fakültesi'ni kazanıp kardeşlerime rol model oldum. Arkamdan gelen kardeşim Selma Aliye Kavaf, Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesini kazandı ve Denizli'in ilk kadın bakanı oldu. Yokluk ve zorluklar içerisinde beni ve iki kız kardeşimi yetiştiren anne ve babama çok teşekkür ediyorum. Allah rahmet eylesin. Yetiştirdikleri 3 kız evladından 1'i doktor, 1'i öğretim görevlisi diğeri de sosyal bilimler okudu. Allah onlardan razı olsun. Yetiştirdikleri 2 kızı bu ülkenin yönetiminde söz sahibi oldu. Başarımızda onların emeği büyüktür" dedi. Gözyaşlarını tutamayan Ramazanoğlu, daha sonra kürsüden indi.

"KADIN AYDINLANMANIN, GELİŞMENİN ÖNCÜSÜDÜR"

Girişimci Kadınlar Zirvesi'nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, kürsüden erken indiği için, zirveyle ilgili bakanlıktan yazılı açıklama yapıldı. Bakan Ramazanoğlu, güçlü medeniyetin inşasının bilgi ve cesaretle hareket eden girişimci kadınlarla birlikte gerçekleştirileceğini belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kadın, evde, fabrikada, tarlada, iş hayatımızda büyük fedakarlık örneği gösteren, sevginin ve merhametin adıdır. Kadın ailenin, toplumun yapı taşı olduğu kadar aydınlanmanın ve gelişmenin de öncüsüdür. Kadın olmadan yeni bir medeniyet inşa etmek mümkün değildir. Bu güçlü medeniyetin inşasını bilgi ve cesaretle hareket eden girişimci kadınlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. İnanıyorum ki burada böylesi güzel bir organizasyonda birlikte olmak, hepimize ümit aşılayacak. Hep beraber geleceğe dair umutla yeni cümleler kuracağız. Kadının eğitim seviyesi arttıkça istihdamdaki payının aynı oranda arttığını görüyoruz. Bu durum girişimcilikte, karar alma mekanizmalarında ve siyasete katılımda da aynı şekilde artış göstermektedir. 2014 verilerine göre, kadın istihdam oranının, en yüksek olduğu ilimiz Denizli'dir. Türkiye'de, genel olarak kadın istihdam oranı yüzde 28'lerde iken, Denizli'de bu rakam yüzde 35'tir. İhracatçı kimliğiyle, girişimci sanayicisiyle, dinamik ekonomisiyle ülkemizin gözbebeği olan Denizli'de, kadınlarımız bu büyük başarının ortağıdır. 'Anadolu Kadınlar Birliği' diye niteleyebileceğimiz Bacıyan-ı Rum, 13.yüzyıl'dan itibaren, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı'nın, sosyal ve ekonomik hayatını düzenlemiştir. Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı'nın kadınları teşkilatlandırması kadın tarihinde bir dönüm noktasıdır. Türkiye'deki kadın girişimcilerin sayısı 110 bini aşmıştır. Bu rakamların çok daha yüksek seviyelere taşınması için çalışıyoruz. Kadınlar da diğer girişimciler gibi sermaye temini, iş yeri arama, kiralama, mal temini, donanım, araç gereç temini, organizasyondaki tecrübesizlik gibi sorunlarla karşılaşmaktalar. Bu süreci daha sağlıklı yönetebilmek için kurumsal danışmanlık hizmetlerini yaygınlaştırmamız gerekiyor. Zirve sonucunda elde edilecek çıktılar, girişimcilik konusunda tüm kadınlarımıza yol gösterecektir."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr