Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Global Satshow'un açılışında katıldı.

Açılışta Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da yer aldı.

"BU SEKTÖRLERİ ÜLKEMİZ İÇİN STRATEJİK GÖRÜYORUZ"

Konuşmasında Türkiye'nin dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu söyleyen Bakan Özlü, “Özellikle otomotiv, tekstil, hazır giyim, makine gibi sektörlerde oldukça başarılıyız. Bu sektörlerde araştırma geliştirme, tasarım ve markalaşma yoluyla daha yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçmeyi amaçlıyoruz, Bunu yaparken uzay, havacılık, savunma, enerji gıda, biyoteknoloji gibi sektörlerde de ciddi bir ivme yakalamak istiyoruz. Bu sektörleri ülkemiz için stratejik görüyoruz" diye konuştu.

"Uzay ve havacılık sektörüne baktığımızda son 14 yılda umut verici bir mesafe katettiğimizi söyleyebilirim" diyen Özlü, "Atak helikopteri, eğitim uçağımız Hürkuş, insansız hava araçlarımız Anka, Karayel ve Bayraktar gibi projeleri başarıyla hayata geçirdik. Yine mili savaş uçağımızı ve bölgesel yolcu uçağımızı üretmek için de çalışmalarımız sürüyor. Uzay alanına gelirsek, RASAT ve Göktürk 2 gibi uyduları kendimiz tasarladık ve ürettik. Bunun yanında yine TÜBİTAK Uzay önderliğinde ve sanayimizin de katılımıyla ilk yerli haberleşme uydusu olan Türksat 6A projemizi de başlattık. Türksat 6A'yı inşallah 2019'da tamamlayacağız. Artık uzayda bizim tasarladığımız bir uydumuz olacak ve hatta bir uydu filomuz olacak. TÜBİTAK Uzay'ın hedefi 12 yıl içinde dünya standartlarında en ileri teknoloji düzeyi kabul edilen 30 cm'ye 30 cm yer örnekleme mesafesine ulaşmaktır. Milli yer istasyonumuzu geliştirmek de önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor" diye konuştu.

"BU PROJELER ESAS AMACINA ULAŞMIŞ OLACAK"

Bakan Faruk Özlü," Bu projeleri büyük oranda kamunun olanaklarını kullanarak hayata geçiriyoruz; ancak esas hedefimiz özel sektörümüzün bu becerileri kazanmasını sağlamaktır. Milli projelerimiz yürürken en büyük önceliğimiz özel sektörümüzle daha fazla işbirliği yapmaktır. Geliştirdiğimiz uydularda kullanılan bazı parçaları özel sektörümüzün geliştirmesini arzu ediyoruz. Mesela biz uydu üretirken bazı firmalarımıza güneş paneli veya hidrojen yakıt pili gibi bazı parçaları üretme becerisini kazandırabilirsek bu projeler esas amacına ulaşmış olacak. Özel sektörle birlikte yüksek teknolojili alanlarda çok önemli başarılara imza atacağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Bu salonda yabancı dostlarımızı da Türkiye'de üniversitelerle ve iş dünyamızla daha fazla işbirliği kurmaya davet ediyorum. Türkiye'nin güçlü ekonomisi, demokrasi kültürü, lojistik imkanları, genç ve nitelikli nüfusu, araştırma geliştirme çalışmalarına verdiğimiz destekler ve teşvik sistemimiz Türkiye'yi hem üretim hem de teknoloji geliştirmek için çok önemli cazibe merkezi haline dönüştürüyor. Tüm dostlarımıza Türkiye'nin bu imkanlarından faydalanmalarını tavsiye ediyoruz. Türkiye ile işbirliği yapacak olan dostlarımıza her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim" şeklinde konuştu,

Konuşmasının ardından etkinlik alanında bulunan stantları gezen Faruk Özlü'ye Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül tarafından Türksat 4A uydusunun maketi hediye edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr