Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, referandum süreci kapsamında Samsun’da Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şubesi Başkanlığı’nda düzenlenen kahvaltı programında engelliler ile bir araya geldi. 

Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu, engellilere verilen destekten dolayı Bakan Kılıç’a teşekkür etti. Daha sonra da İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok ve AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel kısa bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

“38 bin 710 engelli sporcu var”

2002 yılından itibaren engelli sporcu sayısında büyük bir yükselme olduğunun altını çizen Bakan Akif Çağatay Kılıç, “Sizin herhangi bir engeliniz yok aslında. Çünkü engel insanın zihnindedir. Eğer kendisini toplumun içerisinde farklı bir noktada görüyor, toplumdan ayrı hissediyorsa fiziki anlamdaki engelin veya başka bir engelin hiçbir önemi yoktur. Temmuz 2005’te ‘Engelliler Yasası’ Meclis'ten geçti. Bunlar AK Parti döneminde oldu. 18 Aralık 2008’de BM’nin engelliler sözleşmesi TBMM’de onaylandı. Burada genç ve sporcu kardeşlerimiz de var. 2002 yılında 2 bin 763 tane engelli sporcumuz vardı. Şu anda 38 bin 710 engelli sporcu var. Nereden nereye. En son Rio Paralimpik Olimpiyatları’nda büyük başarıla gösteren paralimpik sporcularımız büyük madalyalar aldı. Golbol takımımız altın madalya kazandı. Masa tenisinde bronz madalya aldık. Arkadan gelen çok kuvvetli ve ciddi sporcularımız var. Büyük bir katılımla gittik. İnşallah 2020 Paralimpik Oyunları'na çok daha büyük bir katılımla gideceğiz” diye konuştu.

“İzmir’de engelli sporcunun aracını çekmişler, bir hata oldu diyelim”

Engelli vatandaşlara kolaylık getirilmesi konusunda da çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayan Bakan Kılıç, “Bizim tüm Türkiye’deki tesislerin engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun hale getirilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Yeni yapılan tesisler zaten uygun. Ama eskiden yapılmış ve bu anlamda eksikleri olanlarla ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor. Geçenlerde bir engelli sporcumuz, noter ile ilgili sıkıntı yaşadı. Türkiye’nin ona nasıl tepki verdiğini hep beraber gördük. Adalet Bakanımız o noterle ilgili girişimler yaptı. Konuya müdahil oldu. Biz de sporcumuzun başka sıkıntılarla karşılaşmamasıyla alakalı olarak çalışma yaptık. Dün İzmir’de aracını çekmişler. Herhalde o işareti görmediler. Bir hata oldu diyelim. Çünkü başka bir şey düşünmek istemiyorum. Bunlar da inşallah zamanla düzelecek” şeklinde konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr