HDP Milletvekili Özkan, TBMM Başkanlığına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından cevaplanmak üzere Şırnak T tipi cezaevinde işkence iddialarına ilişkin soru önergesi verdi. HDP Milletvekili Özkan'a yazılı cevap veren Bozdağ, işkence iddialarının gerçek dışı olduğunu açıkladı. 

HDP Milletvekili Özkan soru önergesinde, Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu 14 yaşındaki R.D.'nin koğuşunda her gün farklı çocuklar tarafından dövüldüğünü, kafasının demirlere vurulmak suretiyle 5-6 kez bayıltıldığı, tecavüz ve elektrik verilmekle tehdit edildiğini, hakarete maruz kaldığını ve mevzuat hükümlerine uygun olmayan bir odada tutulduğunu iddia etti.

BOZDAĞ RAPORLAR İLE YALANLADI

Bakan Bozdağ soru önergesine verdiği yazılı cevapta, yapılan araştırmalar neticesinde adı geçen tutuklunun Şırnak T tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda mevzuat hükümlerine uygun bir odada barındırıldığını, Şırnak Devlet Hastanesi tarafından verilen raporlarda herhangi bir darp, yaralama, elektriğe tutulma ve cinsel istismara ilişkin bulguya saptanmadığını açıkladı.

İddiaların tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğunun altını çizen Bozdağ, Şırnak Ceza İnfaz Kurumu'nun 4681 sayılı kanun kapsamında tutukevleri izleme kurulları tarafından düzenli ziyaret edildiğini, izleme kurulları tarafından hazırlanan raporların TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığına, Adalet Komisyonuna, Meclis'te grubu bulunan siyasi parti başkanlıklarına gönderildiğini hatırlattı.

476 ÇOCUK ANNESİNİN YANINDA KALIYOR

Bozdağ yazılı cevabında, cezaevlerinde şu an itibari ile 1752 tutuklu ve 831 hükümlü çocuğun bulunduğunu, hükümlü veya tutuklu olan annesinin yanında cezaevinde kalan çocuk sayısının ise 476 olduğunu açıkladı.

Hükümlü ve tutuklular tarafından gerek doğrudan gerekse sivil toplum örgütleri tarafından ya da insan hakları kuruluşları tarafından yapılan başvuruların titizlikle incelendiğini belirten Bozdağ, adli ve idari yönden soruşturmalar sonucunda kusur ve ihmali olan görevliler hakkında yasal gereğin titizlikle yerine getirildiğini belirtti.

Bozdağ ayrıca, cezaevlerindeki çocukların ulusal ve uluslararası mevzuatta belirtildiği üzere özel önlem ve öncelik taşıyan hassas gruplar olarak tanımlandığını ve eylemlerin 'Çocuğun yüksek yararı' ilkesine uygun olarak yürütüldüğünü belirtti. Bozdağ, çocukların cezaevinde bulundukları süre içerisinde suça sürüklenmesindeki etmenlerin ortaya çıkarılması, elde edilen bilgiler doğrultusunda uygun müdahalelerin yapılması ve etkili yöntemlerin uygulanması temel alınarak çocuğun sosyalleşme sürecini kolaylaştırma ve yeniden toplumla bütünleşmesini sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr